Jaroslav Foldyna nebyl vůbec od týmu vyjednávačů ČSSD informován o nedělní schůzce s ODS v Teplicích. A navíc se až na poslední chvíli dozvěděl o přeložení pondělního zasedání krajského výkonného výboru.

Lídr kandidátky sociální demokracie to zjistil až zhruba půl hodiny před začátkem jednání. A to jen díky tomu, že sám zavolat Bendovi. Ten lídrovi kandidátky tvrdil, že se o přeložení vědělo už od dopoledne.

„Mě o tom ale nikdo neinformoval. Celý den jsem přitom na telefonu. Je to nečistá špinavá hra,“ řekl Foldyna. O přeložení zasedání nevěděla ani ústecká poslankyně ČSSD Marcela Mertinová a ta přijela do krajské metropole právě jen kvůli krajskému výkonnému výboru. Marně na zahájení jednání před sídlem ústecké ČSSD čekalo i několik Foldynových příznivců, kteří ho podpořili transparenty.

Lídr kandidátky nebyl ze zasedání vyšachován poprvé. Už minulý týden nebyl informován o schůzce vyjednávacího týmu s komunisty. A až od novinářů se dozvěděl o nedělním jednání s ODS.

„Myslel jsem si, že sociální demokracie bude po volbách oslavovat. Někteří lidé však ze mě chtějí udělat idiota,“ podotkl Foldyna.

Na dotaz, proč opět o schůzce, tentokrát s ODS, lídr kandidátky sociální demokracie nebyl informován, Benda odpověděl: „Nebyla to oficiální schůzka. Nehovořili jsme tam jenom o politice, ale i o spoustě jiných věcí. Diskutovali jsme i o možné politické uspořádání a hovořili jsme o všech možných variantách.“

Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek na pondělní tiskové konferenci v Teplicích řekl, že by ČSSD preferovala vytvoření středolevicové koalice. „V tomto kraji bohužel žádná taková možnost prakticky není. Nejsou tady ani zelení ani lidovci. O Severočeších se těžko dá říci, že je to středový subjekt,“ uvedl Paroubek.

Koalici s ODS považuje předseda sociální demokracie v jednotlivých region za krajní řešení. „Vylučujeme velkou koalici s občanskou demokratickou stranou,“ potvrdil Benda. Jakoukoli jinou spolupráci s ODS však špičky ČSSD neodmítly.

Sociální demokraté chtějí vyjednat takzvanou duhovou koalici. Což znamená, že v krajské radě by měli mít zastoupení všechny politické strany. To předseda komunistů Oldřich Bubeníček navrhoval již na začátku jednání. Naopak krajský předseda ODS Jiří Šulc v pátek kategoricky odmítl účast občanských demokratů v radě s komunisty nebo hnutím Severočeši.cz

Představitelé sociální demokracie v pondělí odmítli jednoznačně říci, kdo je kandidátem strany na hejtmana. Benda sdělil, že jejich lídrovi Foldynovi nikdo ještě nesdělil, že kandidátem není. Spekuluji se však o jménech jiných. Například o místopředsedkyni strany Janě Vaňhové nebo krajském radním Pavlu Koudovi. Předseda krajské ČSSD Benda před časem tvrdil, že sám o křeslo hejtmana neusiluje.

Na pondělní tiskovou konferenci přijeli také představitelé ekologické organizace Greenpeace, kteří vystoupili proti Foldynovi. Podle Jana Rovenského z Greenpeace demonstraci uspořádali, jelikož Jaroslav Foldyna pro deník E15 řekl, že je jednoznačně pro prolomení limitů. „Pokud někdy budeme uvažovat o této otázce, tak jen na základě krajského referenda,“ reagoval na příjezd ekologů Paroubek. Foldyna popřel, že by někdy něco takového řekl.