Nadávky už od dětí


„Jasně že se nadává, občas i sprostě. Přece nebudeme na rozhodčího řvát, že je mrkev,“ směje se jeden z hokejových fanoušků. Nadávky ale létají i z úst hráčů či trenérů.


„Vulgarita a nevraživost mezi týmy se objevuje už u malých dětí. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že není výjimkou šestiletý fotbalista, který sprostě nadává. Nejzávažnější problém však vidím u rodičů. Ti jsou v zápalu fandění svým potomkům vulgární, jak k trenérům, tak i k rozhodčím. Děti to pak jednoduše okoukají,“ seznamuje se současnou situací na sportovištích trenér D třídy dětí mosteckého SIADu Stanislav Zaspal.


Jen za jedno utkání zápasu nižší soutěže I. B třídy bylo směrem k rozhodčímu jedenáctkrát proneseno z řad diváků: „Ty čůráku!“ V menší míře pak již standardní označení jako „Černá svině“ či „Kolik ti dali, abys takhle pískal?“ A že to rozhodčí v menších městech opravdu nemají jednoduché, dokazují výroky typu: „Ty zmrde“ nebo „Nechoď po zápase do hospody, dostaneš akorát po držce“


Jak zabránit výtržnostem?


To, jak zabránit výtržnostem na stadionech je těžké, ale přesto jsou možnosti, jak jim předejít. Způsob, jakým lze zajistit takovou prevenci, nám sdělil ze svých zkušeností chomutovský sportovní novinář Ludvík Kostrhun.


„Především musí být řádná pořadatelská služba, která včas registruje příchod takových ukřičených fanoušků, jak z domácího, tak i z hostujícího publika.

Pořadatelé si je většinou pamatují. Když pořadatelé plní své povinnosti, mohou včas zabránit nevhodným výrokům a urážkám, výtržnostem nebo poškozování majetku, pochopitelně ve spolupráci s Policií. Na konci utkání by pořadatelé měli držet službu až do odchodu posledních fanoušků, aby nedošlo k násilí nebo k poškozování, ke kterému po ukončení zápasu většinou dochází. Rozhodčí zaznamenávají do zápisů o utkání výtržnost nebo jakékoli přerušení zápasu z důvodu neukázněných diváků.

Sportovně technická a disciplinární komise pak může chování diváků podle míry provinění postihnout, ať už finančně nebo podle disciplinárního řádu. Může například uzavřít hřiště nebo zvýšit pořadatelské služby, nebo přistoupí k dalším možným opatřením. Porušování opatření pak bývá zaznamenáno příslušným delegátem jednotlivého svazu, který je přítomen na utkání, ať se jedná o fotbal nebo házenou či hokej.“


Očima reportéra


V malých obcích mají sportovní utkání jiný charakter než ve městě.

„Na venkově jsou sportovní zápasy bouřlivější, asi proto, že je tam malé kulturní vyžití. Je to pro ně víkendová společenská událost, do které se někdy zapojují i malé děti, které fandí, ale ne vulgárně. Vulgárnější výrazy slýchám více ve velkých městech, na venkově jsou lidovější, většinou jim k nadávkám pomůže i dávka piva,“ sděluje své postřehy sportovní fotoreportér Jan Vraný, který dále dodává:

„Při sportu jako je fotbal nebo hokej jsou fanoušci vulgárnější nežli například na volejbalu. Tam jsou nadávky kultivovanější, většinou si trenér zanadává na rozhodčího, jak odpískal faul nebo že neuznal koš nebo branku.“