Když přišli exekutoři do bytu panelového domu v ulici Kamenná, nebyla paní Irena vůbec připravená. Ještě měla natáčky na hlavě a ve dřezu nádobí.

„Přitom den před tím, za ní byl znovu soudní vykonavatel, se kterým se do té doby nebyla schopná dohodnout, zda se vystěhuje sama, nebo to mají zařídit oni. Ráno se opět pokoušela smlouvat, zda by to nešlo až večer,“ říká Miroslav Koudelka, zaměstnanec stavebního bytového družstva (SBD).


Sousedka s paní Irenou soucítí, ale přesto jí nechápe. „Je mi té paní líto. Já ale radši nebudu jíst a všechno si splním. Tak jsem byla vychovaná,“ říká sousedka Františka Dosedělová.


Již 21. 2. 2007 proběhl soud, který jí odsoudil k vyklizení bytu. „Na rozsudek však nereagovala,“ vzpomíná Miroslav Koudelka. SBD tak muselo znovu podat návrh, aby mohlo být rozhodnutí vykonáno.


V lednu 2007 dlužila paní Irena bytovému družstvu 262 tisíc korun. „S poplatky a penále to byl přesně 1 142 881 korun,“ dodává Miroslav Koudelka. Dnes je částka zase o něco vyšší, měsíční úhrada totiž činí 3291 korun.


Od roku 1995 měla paní Irena sem tam nějaký nedoplatek. Od července roku 2000 už neplatila nic. SBD na ní poslala sokolovskou detektivní agenturu, ani té se nepodařilo peníze získat. Podle Miroslava Koudelky jim podepsala všechno, ale nakonec stejně nezaplatila nic.


Družstvo má podobných neplatičů víc. „Další případy budou v blízké době následovat, protože je již podáno několik desítek žalob a existuje několik dalších desítek rozhodnutí k vyklizení bytu exekučně,“ upozorňuje Josef Tvrdý, předseda SBD. Podle jeho slov, probíhá každý měsíc minimálně jedna exekuce.


Momentálně jsou u soudu žaloby z roku 2004 a 2005. Už to jde ale rychleji než dřív. Dnes už může mít bytové družstvo rozsudek o vystěhování během čtyř měsíců. „Můžeme totiž podat žalobu a soud nám rovnou vydá rozsudek. Záleží jen na něm, jak se rozhodne,“ informuje Koudelka.


Náhradní bydlení soud paní Ireně neurčil, protože se jednalo o hrubé porušení nájemního vztahu. Kam dnes paní Irena půjde, však ještě dopoledne nevěděla. „Odpoledne půjdu do práce, a tam se asi domluvím s nějakou kamarádkou. Ještě přemýšlím o ubytovně, o které mě před chvílí informovali,“ říká paní Irena.


Paní Irena byla prý několikrát na operaci s páteří. Proto má invalidní důchod. „Když mi je dobře, tak ještě hlídám u Vietnamců na Palacký, jinak beru důchod 8000 korun,“ popisuje svoji finanční situaci paní Irena.


Z brigády od Vietnamců si domů nosí ještě tři tisíce. „Měla jsem v úmyslu začít splácet, z těch peněz, co si přinesu, to už ale bylo pozdě,“ říká paní Irena. „Sedmnáct set mi strhávají na družstvo,“ dodává. Kdo, nebo jak nebyla schopná vysvětlit. Podle Miroslava Koudelky jim od ní nepřišla ani koruna.


Paní Irena má tři dospělé děti. Dva kluci jsou podle jejích slov v cizině a dcera dělá zdravotní sestru v nemocnici. Na tu se však s prosbou o pomoc obrátit nechce. „Nechci ji zatěžovat,“ říká.


Byt 1+1 se bude nabízet tak jak je, v současném stavu. Družstvo totiž nemá peníze, aby jej opravilo a pak teprve prodávalo dál. Podle předsedy Tvrdého bude problém ho prodat, s tím dluhem, který na něm je. Hned příští středu jde bytové družstvo na soud znovu, kvůli dalšímu neplatiči.