Města totiž často DPH prostě přičtou k ceně za danou službu, stejně jako to dělají firmy. Zdraží tak třeba kopírování, pohledy či propagační předměty nebo pronájmy.


Paradoxní situaci řešilo vedení chomutovské radnice s parkovacími kartami. Zatímco za klasické parkovné přes automaty se DPH neplatí, na dlouhodobé parkovací karty se daň vztahuje. Od dubna by tak teoreticky měly podražit.

Co ovlivní DPH a co nikoli…

Co se nezmění:
Místní poplatky (ze psů, za odpady apod,), správní poplatky (za vydání občanky, pasu apod.), parkovné, pokuty, prodej pozemků (vyjma prodejů „na zelené louce“ se stavebním povolením).

Kde dojde k navýšení o 19 % DPH:
Služby (kopírování, pult centrální ochrany…), prodej propagačních materiálů, pronájmy movitých věcí, pronájmy nebytových prostor (plátcům DPH), věcná břemena, převod nemovitostí – do tří let po vybudování (např. inženýrské sítě), měsíční a roční parkovací karty (výsledná cena se ale v Chomutově nezmění – viz článek)


Městu se to ale nelíbilo a chce ceny zachovat. „Ten rozdíl je nespravedlivý, proto vedení města nechalo zpracovat návrh na úpravu ceníku,“ naznačuje vedoucí ekonomického odboru Jan Mareš. Ceny za parkovací karty se sníží tak, aby se po zdražení o DPH dostaly na stejnou částku. To znamená, že občané i podnikatelé zaplatí za parkovací karty stejnou cenu jako dosud a rozdíl v podobě DPH půjde na vrub magistrátu.
Asi žádné město ale z placení DPH nadšené není. „Město nevyrábí žádné produkty a neposkytuje skoro žádné komerční služby, takže DPH budeme v naprosté většině případů jen čistě odvádět do státního rozpočtu. Nárok na odpočet budeme uplatňovat jen v minimu případů,“ říká Mareš.


Novinku si vynutila nová legislativa poplatná předpisům Evropské unie. „Bude to mít vliv spíš na nárůst administrativy,“ postěžovala si primátorka Ivana Řápková. „Už teď jsme museli koupit nový účetní program a přijmout jednu účetní jen kvůli DPH.“