Natáhnout se u moře a odpočívat. Tak chce trávit dovolenou většina lidí z Chomutovska. Alespoň to vyplývá z letošních zkušeností cestovních kanceláří a agentur v okrese.


„Poznávací zájezdy jsou na tom čím dál hůře, přímo upadají,“ říká například Martina Schýbalová z chomutovské agentury K–Travel. Její slova potrvzuje i Pavel Procházka z cestovní kanceláře MIPRO: „Poznávacích zájezdů se prodává rok od roku méně.“ Snad jedinou výjimkou je chomutovský Čedok, který je podle jeho pracovnice Emilie Dařílkové druhý nejlepší v republice v prodeji poznávacích zájezdů.


Přesto ale klasická dovolená u moře vede na plné čáře. „Co taky jiného máme dělat. Máme dvě děti, čtyřletou dceru a dvouletého syna. S nimi na poznávačku nemůžeme, nebavilo by je to,“ krčí rameny Alice Malá z Chomutova, která podle svých slov vyrazí s rodinou v srpnu do Chorvatska.

A kam lidé z Chomutovska nejradši jezdí? Na prvních místech jsou jednoznačně Chorvatsko a Tunisko, turistickou renesanci zažívá Bulharsko. „Tam si lidé objednávají klidně zájezdy bez stravy, protože je to tam vyjde lacino,“ vysvětluje Jan Kolařík z otvické Termo Tour. Trochu pozadu za těmito zeměmi už zůstává Řecko a Turecko.


Řada Chomutováků se při koupi dovolené stejně jako při všem ostatním ohlíží na každou korunu. „Lidé se snaží najít zájezd co nejlevnější, jsou to většinou rodiny s dětmi, mají oblíbené Last Minute zájezdy,“ uvedla například Jana Sejková z chomutovské Tulip Travel. Podle Pavlíny Pešové z Firo–touru sice lidé dražší dovolené vyhledávají, ale spíš v zimě.