„Mezi nejdůležitější cvičení budou vtomto roce ve vojenském výcvikovém prostoru Hradiště patřit součinnostní cvičení sHasičským záchranným sborem Karlovarského kraje ve dnech 21.až 25.dubna a odborné taktické cvičení spojovacího vojska Network Challenge ve dnech 9.až 13.června,“ sdělila.

Hasiči zKarlovarska cvičí na Doupově pravidelně. Například vloni vlistopadu tam trénovali pátrání po zříceném letadle a obětech neštěstí.

Vojenský prostor Hradiště využívají také zahraniční armády. Například vloni na podzim tam cvičily protiletadlové jednotky slovenské armády. „Vsoučasné době není do Doupova plánováno žádné cvičení zahraničních jednotek,“ dodala Jana Růžičková.

Vojenský újezd Hradiště patří mezi pět velkých výcvikových prostorů vČeské republice. Se svými 33tisíci hektary je největší a rozkládá se na hranici Podbořanska, Karlovarska a Kadaňska.

Pravidelně vněm cvičí několik posádek, včetně žatecké brigády rychlého nasazení. Knejvětšímu cvičení novodobé historie české armády tam došlo na podzim 2006, kdy na Doupově na čtyři tisíce vojáků žatecké 4.brigády rychlého nasazení dokončovalo připravenost pro mírové operace. Vloni pak byli nasazeni vKosovu, Iráku iAfghánistánu.

Vojenský prostor Hradiště je určen ktaktickým cvičením jednotek včetně ostrých střeleb, často se tam například zdokonalují protiletadlové útvary. Doupov se využívá také kvýcviku aktivních záloh, speciálních jednotek policie a dalších složek záchranného systému.

Vojenský prostor vznikl po 2.světové válce. Kromě někdejšího okresního města Doupov zaniklo 63vesnic. Na jeho území se nyní nachází 15malých vesnic, ve kterých žije na šest set stálých obyvatel. Doupov je velmi hodnotný svým přírodním bohatstvím.(pk)