Kdysi hojně navštěvovaný hotel vlastní obec Boží Dar. Získala ho, protože její vedení v tom vidělo jedinou cestu, jak hotel zachránit. Na opravu zchátralého areálu město potřebuje asi čtvrt miliardy korun.


„Máme zpracovanou studii, nyní se hledá strategický partner. Nedávno jsme jednali i s hejtmanem Karlovarského kraje, zda by nebylo možné hotelu nějak pomoci,“ popisuje místostarosta Božího Daru Jaroslav Formáček.


Podle místostarosty problematika hotelu obec dost trápí.

„Snažíme se to nějak vyřešit, získat nějaké dotace. Těžko říct, jakou formou by se rekonstrukce dělala, jestli jednorázově, nebo etapově,“ vysvětluje.


Přesto se na opravě hotelu pracuje. Odborníci sundali ojedinělý dřevěný kazetový strop s jednotlivými erby z Krušnohoří. Kazety se budou restaurovat.
Lepší vyhlídky na opravu má známá vyhlídková věž. „Kdyby nebylo sporů s památkáři, mohla by už být dávno opravená,“ myslí si místostarosta Formáček. Věž se musí rozebrat, protože spárovací materiál mezi kameny se proměnil v nepevný písek.


„Věž se musí minimálně z jedné třetiny rozebrat. Potom se ukáže, jestli je třeba ji rozebírat dál,“ říká místostarosta.


Kolik oprava bude stát, zatím není úplně jasné. Původní odhad byl dva miliony korun, nyní se počítá spíše s pěti až osmi miliony. To, jak je věž poškozená, se ovšem zjistí až při jejím rozebírání. Od toho se odvine i cena opravy.