O přestěhování DDM přemýšlí městská Komise pro výchovu a vzdělávání. Ta připravuje pro vedení města návrh, jak zoptimalizovat nevyužité kapacity některých základních škol.


„Máme za sebou teprve první jednání,“ uvedl včera Pavel Karel Markvart, radní a předseda zmíněné komise. „Byl jsem se osobně podívat v Domě dětí a mládeže a mluvil s jeho ředitelem, abych zjistil, co všechno Domeček obsahuje a potřebuje.“
Prioritou podle Markvarta bude, aby se Dům dětí a mládeže přestěhoval jako celek a nerozděloval se do několika budov. „Mohlo by to přinést organizační problémy, některé děti třeba chodí na dva kroužky za sebou a pak by musely přejíždět,“ vysvětluje Markvart.


Jenže zatímco komise už přemýšlí nad způsoby (viz rozhovor vpravo), ředitel Domečku Milan Märc ještě nestrávil samotnou myšlenku stěhování. „Jsem zastáncem toho, abychom se nestěhovali vůbec a budu za to také bojovat,“ řekl včera Chomutovskému deníku.
Podle něj by tím DDM přišel o některé vymoženosti, které se přestěhovat nedají. „Jen namátkou – učebna bojového umění, horolezecká stěna, vlastní tělocvična, autodráhu už z technických důvodů také přestěhovat nelze, stejně tak panel železničních modelářů – ten bychom museli rozřezat a to se vracíme do doby sedm let zpátky,“ vypočítává. Z jeho hlasu je cítit nechuť.

Městu se ale nechce přebírat současnou budovu DDM, která patří kraji. „Vykazuje známky zanedbanosti, potřebovala by nová okna, střechu, kanalizaci,“ říká Markvart s tím, že pro město by to byl spíš danajský dar.
Märc souhlasí s tím, že budova potřebuje investice, ale podle něj to není tak hrozné. „Nic není v havarijním stavu, může se do areálu investovat postupně,“ míní. Má také obavu, jestli se vůbec Domeček s tisícovkou návštěvníků do nějaké školy vejde.

Markvart: Aktivity DDM redukovat nechceme

Radní a předseda Komise pro výchovu a vzdělávání Pavel Karel Markvart odpověděl Chomutovskému deníku na několik otázek, které se týkají plánované optimalizace.


Uvažuje se o přestěhování Domu dětí a mládeže do některé z blízkých škol, a to nejlépe v celku. Má některá z těch škol tolik volných kapacit?
Sama o sobě nemá. Domeček potřebuje samostatné křídlo nebo pavilon, místnosti musí mít zabrané jen pro sebe. Třeba velká autodráha nejde jen tak složit, takže to nemůžeme řešit tak, že na kroužek přijdou děti do klasické učebny, až skončí vyučování. Sám jsem si myslel, že toho Dům dětí a mládeže tolik nepotřebuje, ale jeho ředitel mě při návštěvě vyvedl z omylu.


Tak kam tedy Domeček přestěhujete?
To je to, nad čím teď přemýšlíme a co počítáme. Chceme to vymyslet co nejlépe. Jedna z možností je, že bychom školy sestěhovali a do uvolněných prostor nastěhovali Domeček. Jde o to do které a jak…


Jak by to vypadalo v praxi? Že by se třeba třídy druhých stupňů obou škol sestěhovaly do jedné budovy a uvolněné učebny ve druhé budově by sloužily pro kroužky DDM?
To je také jedna z možností. Ale v tomhle jsme opravdu na začátku. Počítáme děti, místnosti, důležité budou i stavy prvňáčků po zápisech. Musíme to vymyslet co nejlépe – jak z hlediska organizačního, tak i finančního. Ještě na to máme čas.


Kolik času? Je nějaký horizont, ve kterém by měly změny proběhnout?
Uvažovali jsme, že pokud k nějakým změnám dojde, tak administrativně už k 1. září tohoto roku, k dalším k 1 lednu 2009. Ale k samotnému stěhování by zřejmě došlo až v létě 2009.


Když se Domeček přestěhuje, nebude to znát na jeho nabídce? Nebude jí muset omezit?
To v žádném případě. Vůbec neuvažujeme o tom, že bychom aktivity Domu dětí a mládeže nějak redukovali. Má bohatý program pro děti i pro dospělé a my tuto službu rozhodně lidem brát nechceme.