Vedení dvacetitisícového města tak zvolilo úplně jinou cestu, než sousední Chomutov. Tam jdou cestou zákazů a striktních omezení. V Jirkově naopak nové herny povolují, přestože centrum je jich plné a kazí dojem z historického jádra města.


Herna v Ervěnicích


Teď novou hernu radní povolili nad secondhandem v Nových Ervěnicích. Majitelé domu se zavázali, že pro bezpečnost udělají maximum. Chtějí spolupracovat s policií, v provozovně mají být kamery a strážný z bezpečnostní agentury prý bude hlídat i okolí herny. Jejich závazek byl také jedním z důvodů, proč radní nakonec hernu povolili.


Přesto – už jen slovní spojení „herna v Ervěnicích“ může nahánět hrůzu. Čtvrť je nechvalně proslulá, někteří lidé se tudy v noci bojí chodit. A okolí heren jsou obecně velice riziková místa, kde se často přepadává. „Pořádný obchod tu není, ale na každém rohu automaty. Je to strašné, co vám mám povídat,“ mává rukou šestašedesátiletá důchodkyně, která bydlí v paneláku hned nad hernou Kobra, která je právě na Ervěnické.


Jak Deník zjistil, rozhodnutí radních nebylo jednohlasné. „Já jsem obecně proti hernám, ale byl jsem přehlasován,“ prozradil místostarosta Jaroslav Cingel. Naopak pro hlasoval starosta Radek Štejnar. „Kdyby mi to zákon umožňoval, tak bych herny taky omezoval. Ale bez něj je těžko vymýtíme. Takže za určitých podmínek a závazků jsem schopný pro hernu ruku zvednout,“ řekl.


Město se může vyjádřit jen k tomu, jak budou podnikatelé využívat dané prostory. „Kdybychom nepovolili hernu, udělají z toho hospodu a dají automaty tam,“ krčí rameny Štejnar.

Chomutovskou cestou zákazů Jirkovští jít nechtějí, což přiznává i odpůrce heren Cingel. „Bojíme se toho, že by automaty nahradily videoloterijní terminály jako v Chomutově. Z těch město nic nemá, nemůže je vůbec omezovat a hlavně jsou nebezpečnější,“ poukázal.


Starosta: Nepřijde lavina heren


Starosta navíc ubezpečuje, že nejde o obecný trend. „Neznamená to, že teď zvedáme stavidla pro záplavu heren, to v žádném případě,“ říká. Podle něj se žádosti budou vždy posuzovat indivudálně a radní budou chtít záruky, že se z herny nestane nebezpečné doupě. „Nakonec – na stejné radě jsme další žádost o hernu nepovolili,“ dodal.


To je pravda – radní nevyhověli provozovatelům restaurace v Chomutovské ulici (bývalý Nový svět). Ti si chtěli v prvním patře budovy také otevřít hernu. „Radním se ale nelíbila představa, že by kolem herny chodili žáci a žákyně lidušky, která je nedaleko. Proto nesouhlasili,“ dodala důvod zamítavého stanoviska mluvčí jirkovské radnice Eva Dušková.