„Vysoké školství patří mezi naše hlavní priority. Toto je jeden z kroků, kterým chceme přilákat studenty,“ vysvětlila chomutovská primátorka Ivana Řápková.


Přenosné počítače mohou získat středoškolští absolventi, kteří se příhlasí ke studiu na detašovaném pracovišti Českého vysokého učení technického v Chomutově. Podmínkou je, že absolvují první semestr studia. Třem vylosovaným studentům potom radnice předá počítače, každý v hodnotě patnácti tisíc.


Zájem studentů o technické vzdělání na ČVUT, které je první rok možné studovat v Chomutově, tento školní rok rapidně poklesl.
Do třetího ročníku prezenčního studia se přihlásilo pouze šestnáct studentů. V minulých dvou školních letech to však bylo více než čtyřicet zájemců o vysokoškolský diplom.


V následujících letech možná bude studentů na vysokých školách ještě méně. Podle Jana Řezníčka z ČVUT se počet maturantů dále snižuje v průběhu deseti let jejich počet poklesne o desítky procent.


Město dává do vzdělání miliony


Přesto chce město i vysoká škola v práci v detašovaném pracovišti pokračovat. Město spoléhá na to, že v regionu je velká poptávka po vzdělaných pracovnících v technickém směru a že se vzdělaní Chomutované do regionu vrátí.


Neváhalo do chomutovské pobočky investovat několik milionů korun a vylepšit podmínky pro případné studenty.


Studium je nákladnější i pro samotnou ČVUT. Profesoři dojíždějí z Prahy, v Chomutově učí mnohem méně studentů. Na druhou stranu se jim mohou více věnovat.


Místní mladí lidé mají možnost prezenčně vystudovat první ročník strojní fakulty, pokračovat v dalších ročnících mohou v Praze.
Ovšem první rok na vysoké škole bývá často zlomový. Podle Řezníčka z ČVUT první ročník na chomutovském odloučeném pracovišti nedokončí zhruba polovina studentů. Vysokou „úmrtnost“ studentů ale mají i další technické obory.


Včera proběhl v chomutovské pobočce den otevřených dveří. Pedagogové lákali studenty především na dostatek práce pro budoucí inženýry i na jejich vysoké platové ohodnocení. Na strojní fakultu je možné se dostat bez přijímacích zkoušek.