Loni zaznamenali chomutovští hygienici jen tři nakažené klíšťovou encefalitidou. „Žádný z těchto tří případů se však nenakazil na našem území,“ uvedla Zdeňka Trmalová, vedoucí pobočky krajské hygienické stanice v Chomutově.
Letos se na Chomutovsku klíšťovou encefalitidou nenakazil zatím nikdo, v loňském roce to byli tři lidé. „Na Lymeskou boreliózu mají v Americe vakcíny, ty však na naše kmeny tohoto onemocnění nepůsobí, a tak se u nás zatím očkuje pouze encefalitida,“ sdělila Trmalová.
„U dětí očkování není bezpodmínečně nutné. Je dobré, když se nechají očkovat živitelé rodiny, ale klíšťová encefalitida u dětí má mnohem lehčí průběh a není smrtelná,“ dodal dětský lékař Jiří Valeš.
O vytahování klíšťat koluje spousta „zaručených“ rad. Mnozí radí udusit klíště olejem a krouživým pohybem ať už po směru nebo proti směru hodinových ručiček klíště vytočit. Lékaři na to však mají lepší trik. Pomocí speciálních kleštiček nebo pinzety či přímo rukou se kývavým pohybem klíště odstraní. Lidé by se do odstraňování klíštěte nikdy neměli pouštět bez ochrany rukou. Lékaři nedoporučují používat pro usnadňení mastné prostředky. „Když klíště polijete olejem, začne se zavrtávat hlouběji do kůže,“ vysvětlila Simona Vlášková.
Postižené vydesinfikované místo by pak lidé měli přibližně měsíc sledovat, jestli se neobjeví zarudnutí,“ doplnila Vlášková s tím, že stejně se postupuje u zvířat i u lidí.
Své mazlíčky můžete před klíšťaty chránit třeba obojkem, který působí nejdéle, a to 4 – 7 měsíců, dále existují kapičky nanášející se za krk a v neposlední řadě můžete pořídit sprej.
Lidé samozřejmě chtějí chránit i sebe, a tak míří do lékáren pro různé repelentní spreje, gely po bodnutí hmyzem nebo jodisoly na dezinfekci rány. „Jako každý rok před prázdninami jsme zaznamenali zvýšenou poptávku po těchto výrobcích,“ uvedla pracovnice lékárny U Českého lva Monika Vlasáková.