Se schvalováním investic to má Chomutov letos trochu složitější. Kvůli krizi totiž všechny akce zastavil s výjimkou těch, na které má dotaci a těch, které navrhnou radní. Ti teď přicházejí se seznamem investic, které chtějí zaplatit zčásti z dotací a zčásti z městského Fondu dopravní infrastruktury.


Opoziční zastupitelé jsou ale připraveni seznam podrobit palbě otázek. „K investicím rozhodně diskutovat budeme. Skoro ke každé máme nějakou připomínku,“ naznačil předseda zastupitelského klubu KSČM Ladislav Drlý.


Například se jim nezdá, že všechna plánovaná parkoviště jsou jen na sídlišti Březenecká. „Lidé přeci bydlí i na Kamenné, Zahradní a Písečné – ti budou na parkoviště čekat? A také se musí uvážit, jak výstavba tolika parkovišť na jednom sídlišti ovlivní jeho život, když bude najednou několik lokalit k parkování rozkopaných,“ upřesňuje připomínky Drlý.

Textový online přenos:

14.08 - Náš přenos začíná. Zastupitelé začali na čas, už mají zvolené povinné komise a schválený program.

14.13 - Začínají se projednávat jednotlivé investiční akce. První jsou v plánu projekty, které bude město hradit především z Fondu dopravní infrastruktury - parkoviště v Dřínovské ulici, na Březenecké, ve Stavbařské a v Dřínovské ulici.

14.18 - Ladislav Drlý (KSČM) poukazuje na to, co již avizoval v našem článku. "Nebylo by rozumnější budovat parkoviště postupně i na dalších sídlištích - na Kamenné, Písečné a Zahradní?" ptá se. Pro odpověď sáhl tajemník Theodor Sojka do studie parkování. Podle té je situace na Březenecké nejhorší, chybí tady prý až 3044 parkovacích míst. "A také si lidé z Březenecké nejvíc stěžují," dodal k tomu.

14.23 - V sále teď vypadl proud a primátorka vyhlásila krátkou přestávku, než technici najdou řešení. Jednat se dá i bez proudu, ale jednání musí být nahráváno a zařízení je teď mimo provoz.

14.25 - Pohledem do zastupitelských lavic se dá zjistit, že docházka není stoprocentní. Chybí několik sociálních demokratů (např. poslanec Krákora či hejtmanka Vaňhová) i občanských demokratů (Hejna, Markvart…), poslanec Rabas a Džamila Stehlíková ze Zelených… Z KŠCM jsou podle všeho přítomní všichni.

14.32 - Pokračuje se bude bez proudu, tedy bez elektronického hlasování, bez funkčních mikrofonů, zapisovatelky si přinesly papíry a tužku… Primátorka vyzvala všechny, aby mluvili nahlas a že musí být hotovo do "půl hodiny, protože se zasedání nahrává na mikrofon kamery, která jede na baterku…"

14.34 - Každý, kdo má nějaký delší příspěvek, musí jít k řečnickému pultu. Ne že by tam mikrofon fungoval, ale tam je namířená kamera, která jednání nahrává. Online přenos Deníku jede taky na baterku (v notebooku) - ale ta vydrží víc;)

14.40 - Zastupitelé seznam investičních akcí schválili. Je mezi nimi i rekonstrukce vodovodu na Kamencovém jezeře za 2,8 milionu. Dva miliony chce město získat z dotace od kraje, zbytek zaplatí nájemce ze svého.

14.42 - Projednávají se další investiční akce. Drlý opět vyystupuje - tentokrát poukazuje na to, že město chce žádat o dotaci na rekonstrukci objektu na Kamenné, kde má sídlit nízkoprahové centrum. Drlý srovnal situaci s o.s. Kuprospěchu, které chtělo stejné centrum zprovoznit v bývalém kině Evropa. "Zdá se mi, že neměříme stejným metrem," uvedl. Primátorka si nejdřív jen postěžovala na špatnou spolupráci s Kuprospěchu, společně s náměstkem pak dva důvody uvedly. Kuprospěchu jednak samo od začátku tvrdilo, že od města nebude chtít ani korunu a druhak je to šance na získání stoprocentní dotace, která se nemusí opakovat. Jinak může centrum v budově fungovat i bez investic.

14.49 - Přání primátorky o rychlém jednání bude asi splněno, hlasuje se o posledním bodu - rozpočtové změně.

14.50 - Protože v programu nebyla plánovaná ani diskuze ani interpelace, zasedání tím končí. Už se jen diskutuje o tom, kdy bude příští zasedání - konat se bude 22. června.

14.52 - Symbolicky po skončení zasedání proud naskočil.

Textový online přenos z mimořádného zasedání končí.