Osm let čekal bývalý senátor a starosta Chomutova Alexandr Novák na to, až jeho případ přijde před soud. A čekat bude možná dalších pár let.
Soudkyně musela naplánované hlavní líčení v březnu odročit, protože k soudu nepřišel druhý obžalovaný – Němec Peter Schmel. Soudkyně na něj vydala mezinárodní zatykač, ale kauza se tím protáhne. A možná dost výrazně.
Dva měsíce od odročeného líčení zatykač ještě neopustil budovu chomutovského soudu. „Nyní je u překladatele, který jej musí přeložit do němčiny, protože jde o mezinárodní zatykač,“ uvedla včera pro Deník mluvčí trestního úseku Hana Bílková.
Podle předsedy soudu Petra Macháčka to není nijak neobvyklá lhůta. „Trestní kancelář má na starosti servis pro pět nebo šest soudců, takže i vydání zatykače může chvíli trvat,“ vysvětluje. Překlad ale kauzu neprotáhne nijak výrazně. Podstatnější bude, jak se zachová německá strana. Je totiž otázka, zda německé orgány Schmela k trestnímu stíhání do Česka vydají. A jestli ano, tak kdy.
Chomutovský okresní soud ještě nikdy o vydání obžalovaného ze zahraničí nežádal, takže z vlastní zkušenosti předseda soudu mluvit nemůže. Ale některé mediálně známé případy leccos naznačují. „Může to být klidně zdlouhavé jako v kauze Krejčíř,“ naznačuje Petr Macháček. Takže měsíce, možná i roky.
Protože Schmel nebyl chycen v České republice, bude ho muset dopadnout a poslat do vazby německá policie. Ale protože si každá republika své občany chrání, o vydání před český soud bude muset rozhodnout tamní ministerstvo.
I Alexandr Novák už chce, aby se případ rozetnul. „Je to nepříjemné, v médiích se mé jméno stále objevuje v této souvislosti, jakoby se to stalo včera,“ uvedl v březnu těsně po odročeném soudu. Vinu od začátku popírá.
Novák i Schmel jsou obžalovaní z úplatkářství. Bývalý senátor měl dostat 40 milionů za to, že v době starostování prodal akcie vlastněné městem jedné konkrétní firmě.