Na konci ledna světelná signalizace na křižovatce u budovy chomutovského policejního ředitelství několikrát zkolabovala. Jen co byly semafory opraveny, znovu vypověděly službu.


Město proto začalo situaci znovu řešit. Ve čtvrtek proběhlo na magistrátu jednání, kterého se zúčastnili zástupci Ředitelství silnic a dálnic. Vyjma peněz je totiž problém i ve vlastnictví silnic. Každá z nich spadá pod jiného správce. Palacká patří městu, Beethovenova a Pražská spadá pod Ředitelství silnic a dálnic a Riegrovu spravuje kraj.


Ředitelství silnic a dálnic již přislíbilo městu pomoc. V rámci údržby jsou ochotni udělat úpravu povrchu.

„Na naší komunikaci jsme ochotni udělat závěrečné práce. Položit povrch, aby tam nebyly překopy. Víc nám legislativa nedovoluje, nemůžeme použít peníze na nic jiného,“ říká Renné Komínek z Ředitelství silnic a dálnic. S Ústeckým krajem se bude jednat separátně.


Při rekonstrukci celé křižovatky se bude vycházet ze studie, která vznikla v roce 2000. Ta se ale musí nejdřív nechat znovu prověřit a následně eventuelně upravit tak, aby odpovídala dnešní legislativě. Od té doby se totiž změnil silniční zákon.


Kromě toho se bude muset provést nová kalkulace. Před osmi lety by oprava celé křižovatky přišla na čtyři miliony tři sta tisíc. Podle odhadu Petra Chytry, vedoucího odboru rozvoje, investic a majetku města, to dnes bude tak kolem šesti milionů.


Až budou tyto aktualizace hotové, bude záležet jen na vyjádření příslušných orgánů města.

„My pak celý projekt předložíme Radě města a doporučíme jí zahrnout jako investici do rozpočtu na příští rok,“ říká Petr Chytra. „Byl bych rád, kdyby se to povedlo, je to i kvůli bezpečnosti,“ dodává.


Pokud město návrh schválí a zahrne jej do svého rozpočtu, světelná křižovatka by se mohla předělat už příští rok.


Nová křižovatka by měla být rozšířena o jeden odbočovací pruh v Riegrově ulici a nové ostrůvky pro chodce. Ty by pak měly zvýšit jejich bezpečnost.