Čtyřistamilionový úvěr na výstavbu nového zimního stadionu chtějí prosadit komunističtí zastupitelé v Chomutově. Po nevydařené stížnosti u ministerstva vnitra na smlouvu se SPARem se jim to jeví jako rozumné řešení. Radnice jejich návrh považuje za neuvážený.
Ať si město půjčí
Společnost SPAR chce koupit pozemky pod starým zimním stadionem v centru města za 210 milionů. Na tento popud vznikla smlouva o smlouvě budoucí, kterou komunističtí zastupitelé označili za nevýhodnou. Přesto ji zastupitelstvo schválilo. Komunisté podali stížnost na ministerstvo vnitra, tam ale nepochodili. Nyní městu nabízejí kompromis - půjčku.
„…pokusíme se na nejbližším zastupitelstvu celou záležitost zklidnit návrhem, aby výstavba nového zimního stadionu byla financována nezávisle na smlouvě se společností SPAR úvěrem ve výši čtyři sta milionů korun,“ píší ve svém prohlášení komunističtí zastupitelé. „Smlouva s firmou SPAR sice zůstane stejně riziková, ale neohrozí výstavbu nového zimního stadionu,“ vysvětlují.


Proč zrovna 400 milionů?
Oněch čtyři sta milionů komunisté odvodili od nákladů, jejichž výši uvedla primátorka města Chomutova Ivana Řápková na prezentaci projektu nového stadionu v kině Oko. Tehdy Řápková vyslovila číslo 350 milionů korun. Komunističtí zastupitelé k tomu přičetli ještě dalších padesát milionů, ze kterých by se platilo případné dodatečné odhlučnění haly.


Radnici se návrh nelíbí
Na chomutovské radnici se ke komunistickému návrhu stavějí zády. Dá se tak soudit z písemného vyjádření primátorky Chomutova Ivany Řápkové.
„Návrh klubu KSČM považuji přinejmenším za velmi neuvážený. Takový úvěr by velmi zatížil ekonomiku města Chomutova,“ uvedla.
Podle ní město již plánuje úvěr ve výši 200 – 250 milionů korun. Tyto peníze, společně s penězi z městské pokladny, mají sloužit jako nutný spolupodíl na projekty, které se mají platit z dotací. V těchto projektech je zahrnutý i nový zimní stadion.
Čtyřistamilionová půjčka se proto primátorce zdá zbytečná. Hlavně se ale obává toho, že pokud by si město vzalo oba úvěry, nemělo by na splátky.


Komunisté věří, že úvěr projde
Komunističtí zastupitelé i přes výhrady primátorky doufají, že jejich návrh červnovým zastupitelstvem projde. Jak uvedl Ladislav Drlý (předseda klubu zastupitelů za KSČM), pokud návrh neuspěje, budou komunisté jednat o podobě konečné kupní smlouvy se SPARem.