Některým obyvatelům to připadá nespravedlivé.

„Byty získal ČEZ v rámci privatizace od bytového fondu, podobně jako město. To byty rozprodalo nájemníkům za nízkou cenu. ČEZ chce prodávat za tržní cenu,“ říká Jan Savinec, který v jednom takovém bytě žije. Podle něho by měli mít obyvatelé předkupní právo. „Chci, aby byla pro všechny rovná pravidla. Mám dojem, že chtějí lidi jen oškubat,“ říká nespokojeně.


Podle elektrárenské společnosti je to podle zákona jediná možná forma prodeje.

„Rozbor ukázal, že podmínkám vyhovuje pouze prodej po technologických celcích formou nabídkového řízení. Prodávající není ze zákona povinen učinit nabídku stávajícím nájemníkům,“ uvedl regionální manažer komunikace Ota Schnepp.


Firma podle něho nastaví podmínky tak, aby se řízení mohli zúčastnit i nájemníci. Musí si však založit organizace se statutem právnické osoby. „K tomuto účelu připravujeme pro nájemníky i podání základní právní informace o ustanovení takového sdružení či organizace,“ popsal situaci Schnepp.


Podle Savince to problémy nájemníků nevyřeší. „Museli bychom založit sdružení nájemníků nebo družstvo, abychom mohli vstoupit do aukce. Ale pohyblivý úvěr nám nikdo nedá, snadno nás kdokoliv přeplatí,“ uvádí.


S námitkami proti postupu nejbohatší české firmy se obrátil i na chomutovského politika Jiřího Polanského (ODS). „Jako poslanec jsem se nedávno obrátil na příslušné oddělení ČEZu. Až obdržím odpověď, budu to dál řešit,“ řekl Polanský, který je nyní v zahraničí. Podle něj je postup firmy nejspíše v souladu se zákonem. „Je to spíš otázka určitého rozumného postupu,“ řekl.


Plánovaný prodej se na Chomutovsku týká téměř dvou tisíc bytů. Energetický gigant vlastní domy v Chomutově, Jirkově, Klášterci nad Ohří a v Kadani. Příprava na prodej proběhne letos a případná realizace příští rok.


Podobná situace byla v regionu před dvěma lety. Státní podnik Doly a úpravny Komořany na vládní popud převedl bezplatně na města byty, které měl v majetku. Ta je pak rozprodala nájemníkům.