Do nepříjemné situace se dostala důchodkyně Jarmila Nosálová z Chomutova. Ze zdravotních důvodů si musela vyměnit byt. Původně bydlela ve třetím patře, ale na doporučení lékaře se přestěhovala do nedalekého domu v Palackého ulici. Byt byl níž a paní Nosálová uvítala, že už nemusí několikrát denně zdolávat 64 schodů, jako na cestě do svého starého bytu.
„V loňském roce tam zemřel soused, proto jsem si dala žádost na výměnu,“ upřesňuje Jarmila Nosálová. Úředníci její žádosti vyhověli, ale s tou změnou, že ze 16 korun nájemného za metr čtvereční bude platit 28 korun. Paní Nosálová na to kývla. Netušila totiž, kolik za nájem platila doposud. Až později si uvědomila, jaké bude mít její nevědomost důsledky.
Účet za nájemné jí přišel o 623 korun vyšší. „A to všechno za byt ve starém baráku a ještě vedle hlavní silnice, kde to kvůli prachu a hluku není zrovna moc příjemné,“ povzdychla si důchodkyně.
„Když jsem se byla zeptat, co by se s tím dalo dělat, na magistrátu mi řekli, že jsem se měla přestěhovat za života mého souseda, abych měla nájem nižší. To jsem měla pětasedmdesátiletému člověku říci, aby šel bydlet do vyššího patra, že stejně brzy zemře? Co by tomu asi řekl?“ ptá se nájemnice.
Chomutovský deník s případem paní Jarmily Nosálové seznámil náměstkyni primátorky města Chomutova Janu Vaňhovou s tím, zda a jak může magistrát nemocné důchodkyni pomoci.
Podle Jany Vaňhové o případné úpravě nájemní smlouvy může rozhodnout rada města. „Nejdříve by se ale paní Nosálová měla zastavit za mnou. Já její případ postoupím bytové komisi, aby se potom mohl dostat radním na stůl,“ vysvětluje náměstkyně primátorky.
Jak dále uvedla, měla by paní Nosálová napsat dopis chomutovským radním. Stejný názor měli i právníci, u kterých se byla nešťastná nájemnice radit. Ti jí také doporučovali oslovit chomutovské radní dopisem.
Jak se radní k případu postaví?
Redakce chomutovského deníku bude případ nadále sledovat a o nových zjištěních budeme naše čtenáře podrobně informovat.