Byty mají velikost jedna plus jedna a dva plus jedna. Jsou vybavené moderně zařízenou kuchyní a koupelnou. Věci jako například nádobí si musí nájemníci zajistit sami. Pokud jsou naprosto bez prostředků, mohou podle Aleny Tölgové na nákup vybavení čerpat sociální dávky.
V azylových bytech budou bydlet například nezaměstnaní, navrátilci z výkonu trestu, oběti domácího násilí nebo například rodiny, které kvůli požáru přišly o střechu nad hlavou.


Azylanti mohou toto nouzové bydlení využívat maximálně jeden rok, přičemž jedním z hlavních úkolů sociálních pracovníků bude najít jim „normální“ ubytování.
„Našim cílem je, aby se tito lidé co nejrychleji zařadili zpět do společnosti. Budeme proto například oslovovat realitní agentury a shánět jim bydlení,“ upřesnila Alena Tölgová.
O přidělení azylového bytu rozhoduje sociální odbor na chomutovském magistrátu a městští radní. Co je ale hlavní, budoucí nájemníci musí nejdříve projít ubytovnou MÚSSu. Tam totiž vybírají nejvhodnější kandidáty.
„Takovéto zařízení jaké nyní máme my, je v České republice vzácné. Abych řekla pravdu, neslyšela jsem, že by ho někde provozovali,“ nechala se slyšet Alena Tölgová.


Nájemné se v azylových bytech jedna plus jedna, včetně energií, pohybuje okolo dvou tisíc korun. U dva plus jedna je to dva a půl tisíce. Náklady na vybudování bytů dosáhly 3,6 milionu korun. Polovinu z této částky se podařilo získat z dotace.