Červená, žlutá, kulatá, pikantní i sladká. V Račeticích se už posedmé konaly slavnosti cibule a nebyla to jen zelenina, která nalákala davy návštěvníků. Kromě cibulových specialit jako byly gulášky, slané koláče a pravá francouzská cibulačka či dokonce pivo, lákaly hlavně ukázky vojenské techniky, kuchařská show v čele s Mojmírem Maděričem nebo malá farma pro začínající malé zemědělce. Počasí, která loni slavnosti zle poznamenalo, si letos dalo reparát a většina dne se odehrála sice pod zamračenou oblohou, ale bez deště. Návštěvníci odcházeli spokojení, nejvíc ale samozřejmě kuchařky. Pro některé z nich totiž  představují slavnosti způsob, jak si předzásobit spižírnu dlouho dopředu. Lenka Šulcová si z Račetic odvezla rovnou celý metrák cibule. „Doma je nás šest, denně vaříme dvě teplá jídla. To je hnedka pryč,“ usmívala se spokojeně kuchařka.