Tři druhy piva

Návštěvníci se mohou těšit na točenou světlou jedenáctku, polotmavou třináctku a jedenáctku pšeničný speciál. „Nabídku naší produkce doplní sortiment dalších alkoholických i nealkoholických nápojů a také hotová jídla či speciality k pivu. Interiér sestává z dřevěných stolů a židlí v přírodním stylu, příjemnou atmosféru dotvářejí grafické a dekorační prvky, například velkoformátové fotografie sklepních prostor pivovaru na stěnách,“ uvedl předseda představenstva pivovaru Pavel Krýsl.

Štamgasti i fajnšmekři

Pivovarskou restauraci se podle něj podařilo zprovoznit ve velmi krátké době díky fandovství akcionářů, kteří se významnou měrou podíleli na jejím otevření. „Zlatý kaštan oživujeme po rozporuplné éře jeho existence. Zpočátku se hospodě dařilo. Pak ale následovaly různé pokusy, které se neujaly. Skončily jejím uzavřením. Věříme, že pivovarská restaurace si najde stálé hosty, kteří si jediné pivo místní provenience oblíbí. Jsme přesvědčeni, že kromě patriotů rádi ochutnají naši produkci i pivní fajnšmekři,“ doplnil.

Sedm dní v týdnu

Restaurace bude otevřená sedm dní v týdnu. Od pondělí do čtvrtka od 11:00 do 23:00 hodin, v pátek a v sobotu od 11:00 do 01:00 hodin a v neděli od 11:00 do 20:00 hodin.

Pivovar nabídne i černé pivo

Pivovar chce letos vyrobit 500 hektolitrů zlatavého moku. Do budoucna počítá s rozšířením výroby i o černé pivo. Kromě točených piv v restauraci Zlatý Kaštan si jedenáctku i třináctku zájemci mohou zakoupit v prodejně Království piva v chomutovské ulici 28. října, ve vinotéce na chomutovském náměstí 1. máje, v jirkovské restauraci U Radnice a v kláštereckém hotelu Slávie.

Přerušená tradice

Vaření piva v Chomutově navázalo na přerušenou tradici, která se datuje od roku 1571. V minulosti bývaly ve městě hned tři pivovary, od roku 1748 ale fungoval už jen ten Měšťanský.

O jeho zrušení rozhodli v roce 1952 činovníci národního výboru.

Pivovarský areál přitom vydržel na svém místě až do roku 2011, kdy jeho demolice umožnila výstavbu hypermarketu Kaufland.

Hrdí nadšenci

Vzkřísit zašlou slávu chomutovského piva se rozhodli dva místní nadšenci: Dušan Dufka a Pavel Krýsl. „Naší ideou je vyrábět místní a chutnější pivo, zlepšit úroveň restaurací a v neposlední řadě dokázat, že i u nás žijí schopní lidé,“ vysvětlil Krýsl,

Patrioti i přespolní

Pivovar vlastní v současné době 96 akcionářů, kteří si mezi sebe rozdělili 138 akcií na jméno, každou v hodnotě 30 tisíc korun. Kromě místních patriotů patří mezi spoluvlastníky i lidé z Prahy, Brna či Velké Británie.

Dva loupežníci

Při hledání názvu pivovaru se jeho zakladatelé inspirovali v historii. Vypůjčili si jména dvou už téměř zapomenutých krušnohorských loupežníků Karla Stülpnera a Jana Karáska, což jsou historicky doložené postavy. Oba chlapíci by se tak měli vrátit do oblasti svého dávného působení společně s obnovenou tradicí pivovarnictví.