V dnešní době nabízí chomutovská knihovna bohaté zázemí pro dětské čtenáře. „A to přímo v dětském oddělení, kde se nachází čtenářský koutek s posezením v křesílkách či na koberci. Součástí tohoto prostoru je i koutek pro malé šikulky pro tvoření zpapíru, omalovánky a podobně a interaktivní hračky pro nejmenší,“ říká zástupkyně ředitele Kamila Jonášová.

Aktuálně Chomutovská knihovna registruje 860 dětí mladších patnácti let. „Počet dětí ve srovnání s uplynulými lety mírně stoupá,“ vypočítává ředitel knihovny Bedřich Fryč. V dětském oddělení mají na výběr asi ze 30 tisíc výpůjčních položek. „Momentálně patří u dětí k nejoblíbenějším knihám Babička drsňačka, Pan Smraďoch, Deník malého poseroutky, Příběhy se šťastným koncem, Harry Potter,“ vyjmenovává současné šlágry ředitel Fryč.

Lukáš Budai a Adéla Radimcová zpívají v ulicích Chomutova.
Hudební dárky pro Chomutovany: zpěv a hraní pod okny

Během roku knihovna pořádá řadu akcí a to nejen pro děti. Vede akademii třetího věku a nabízí snad každý týden přednášku pro dospělé. Součástí služeb knihovny jsou i kurzy jazyků nebo počítačové gramotnosti pro seniory.

V důsledku epidemie COVID-19 muselo dětské oddělení zrušit Noc s Andersenem a cyklus tvůrčího psaní pro děti Knihovnický pisálek. Za oběť bezpečnostním opatřením padla i tvůrčí dílna s výtvarnicí Lucií Seifertovou, autorkou úspěšné knihy i seriálu Dějiny udatného národa českého. Děti by ale o nic přijít neměly. „Chomutovská knihovna se bude snažit všechny zrušené akce přesunout do druhé poloviny letošního roku 2020,“ doplňuje Fryč.

S tiskem Tomáši Stejskalovi pomáhá jeho přítelkyně Kateřina Kokešová.
Makáme za stát! Kadaňan tiskne stovky štítů pro lékaře