Ústecký kraj ve všech svých okresech sjednocuje jízdné v autobusové linkové dopravě. Připravuje se tak na jednotnou krajskou jízdenku, kterou chce zavést od roku 2015. Na linkách, které provozuje Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova, to znamená mírné zdražení.

„Zdražujeme po sedmi letech"

O upravení cen rozhodli krajští radní. „Abychom mohli zavést jednotnou jízdenku, na kterou budou lidé moci cestovat celým krajem, musíme dorovnat jízdné u různých dopravců v okrese," vysvětluje Jaroslav Komínek, krajský radní pro dopravu.

Jak dodal, v některých okresech to znamená zdražení, jinde naopak zlevňují. „Ale i v případech vyšších cen je dobré podotknout, že zatímco třeba České dráhy zdražují každý rok, v kraji jsme přes všechna zdražování drželi cenu autobusových jízdenek sedm let," dodal Komínek.

Zdražení? Od koruny po desetikačku

Cestující si tak s platností od 1. září připlatí v autobusech, které Ústecký kraj objednává u různých dopravců. Změna tarifů se tedy týká i autobusových linek, jež pro kraj provozuje Dopravní podnik měst Chomutov a Jirkova (DPCHJ). Jeho vozy obsluhují vybrané oblasti Chomutovska, Kadaňska, Žatecka a Lovosicka a Krušnohoří.

Nárůst cen se pohybuje od deseti do 21 procent podle ujetých kilometrů. Obyčejné jízdné tak od 1. září zdraží z deseti na jedenáct korun při cestě autobusem do čtyř kilometrů, z 32 na 34 korun při volbě trasy 21- 25 kilometrů a z 52 na 63 korun na trase 46-50 ujetých kilometrů.

S čipovou kartou ušetříte

Novinkou je možnost uhradit jízdné z elektronické peněženky na bezkontaktní čipové kartě, v takovém případě cestující získá desetiprocentní slevu. Cestující tak například místo 63 korun zaplatí jen 57 korun. Nový ceník jízdného bude k dispozici na webových stránkách dopravního podniku www.dpchj.cz.

Bonus při použití elektronické peněženky DPChJ dosud nabízí v autobusech a trolejbusech MHD a na své komerční lince do Prahy. Nyní tuhle možnost rozšiřuje i na ostatní spoje autobusové dopravy. „Sleva při platbě jízdného z elektronické peněženky na čipové kartě tak už bude platit na všech spojích, které provozujeme," uvedl ředitel divize linkové dopravy DPCHJ Milan Toms. Cenové zvýhodnění je podle něj výzvou pro cestující, aby si bezkontaktní čipovou kartu pořídili.