,,Tento druh porostu je dobrý, právě proto, že v něm rostou všechny možné druhy hub,“ tvrdí Roth. Dalšími plusy jsou vlhkost od protékající řeky Chomutovky a dobré inverzní podmínky. Drží se tam také stálá a chladnější teplota, než ve městě, což přispívá k tvoření podhoubí.


Houby v kopcích


V okolních horských lesích se daří především hřibovitým houbám jako je například kozák nebo kovář dubový. ,,Chodím na houby na Kalek a kolem Nové Vsi. Pokaždé tam najdu, nějaké křemenáče nebo kozáky. Jednou se mi povedlo za dvě hodiny nasbírat dva plné koše, ale to už je dávno,“ povzdechl si pětačtyřicetiletý houbař Roman Zavadil. Podle Rotha rostou na horách houby, když je dole ve městě vlhko.

Nejlepším obdobím kdy vyrazit na houby je dva až tři dny po dešti. ,,Vlhkost hřibům pomáhá růst,“ míní Roth a také houbařům radí, aby nesbírali a nejedli nic co neznají. Když už dojde k snězení špatných hub, měli by se okamžitě vyzvracet.


Vzniká nová kniha


Chomutovští mykologové provádějí průzkum, co roste v našich lesích. Pokud některý houbař najde zajímavou nebo neznámou houbu, může ji odnést mykologovi a tím se podílet na nové knížce se seznamem rostoucích hub na Chomutovsku.

Autorka: Eva Bajaníková