Více než milion korun chyběl chomutovskému Domovou pro seniory na Písečné a hrozilo, že se bude muset zadlužit. Trn z paty mu vytrhl Ústecký kraj. Zastupitelé zcela výjimečně rozhodli o poskytnutí příspěvku ve výši 1,37 milionu korun. Půjdou na provoz.

„Kraj nám vypomohl v situaci, kdy nám ministerstvo nedalo tolik financí, kolik potřebujeme. Velmi si toho vážíme," ocenila ředitelka Sociálních služeb Chomutov Alena Tölgová. „Nebýt toho, žádali bychom o půjčku město. Tu bychom ale museli do léta vrátit a pak bychom byli tam, kde jsme teď," podotkla ředitelka.

Organizace každoročně žádá o dotace ministerstvo práce a sociálních věcí. Pro letošek to bylo 11,9 milionů korun, což je stejná částka, jakou dostala na provoz domova pro seniory i loni. Nakonec jí ale formou dotace a dofinancování přiteklo jen 9,6 milionů korun. Propad v příjmech ve výši 2,3 milionu z větší části vyrovnal právě příspěvek z kraje a zbytek pokryly úspory organizace.

Příspěvek byl poskytnut cíleně a spotřebován i vyúčtován má být do konce roku. Částka odpovídá prosincovým mzdám personálu.

Celkové roční náklady na provoz Domova pro seniory na Písečné dosahují 44 milionů korun.

Ústecký kraj pomůže překlenout finanční problémy i dalším neziskovkám v kraji. Přežijí tak do jara, než dostanou státní dotaci. Jinak by se řada z nich musela zadlužit, omezit provoz nebo propustit zaměstnance. Celkem jim kraj pošle 10,5 milionu korun.

Peníze na sociální služby poskytuje ministerstvo práce a sociálních věcí a Ústecký kraj je pouze přeposílá. Na letošní rok žádal o 1,17 miliardy korun, dostal 807 milionů.

„Je to o zhruba tři sta milionů méně, než jsme žádali, tudíž nám skutečně chybí peníze na pokrytí základních činností poskytovatelů sociálních služeb v kraji," upozornila vedoucí krajského odboru sociálních věcí Petra Lafková.