Hlavně do Francie

Odborníci chytali ptáky v Podkrušnohorském zooparku, Lenešickém rybníku, Mariánských Radčicích a Droužkovicích. „Díky vysílačkám a hlavně krčním límcům jsme zjistili, že část hus ze severozápadních Čech létá zimovat přes Švýcarsko do jihozápadní Francie do oblasti Camargue. Dále byly husy zastiženy v Dánsku, Švédsku, Holandsku a Maďarsku,“ uvedl Michal Podhrazský, kurátor ptáků v zoo Dvůr Králové, který zajišťuje realizaci projektu. Pro srovnaní uveďme, že husy například z jižních Čech nebo Vysočiny volí jako své destinace například spíše Maďarsko nebo Itálii.

Překousaly úchyty

V chomutovském zooparku byla první husa označena konvenčním vysílačem v roce 2010. Příliš se to ale neosvědčilo, husy si je navíc byly schopny z těla sundat. Proto odborníci přešli na vysílačky GPS/GSM, které byly upevněny jiným způsobem. S jejich pomocí získávají ornitologové podrobné informace o pohybu hus. „Zjistíme tahové cesty, shromaždiště, jak jsou husy navzájem spárované i počet mláďat,“ řekl Podhrazský. Další letošní odchyty ornitologové provedou v jižních Čechách a na Vysočině.

Husa velká (také divoká nebo šedá) je v tuzemsku největší původní husou. Dorůstá délky 75 až 100 centimetrů, rozpětí křídel má 147 až 180 centimetrů a váží 2,5 až čtyři kilogramy. V Česku hnízdí hlavně na rybníčcích v oblastech jižních Čech a Moravy. Jejich počet je odhadován na 580 až 670 párů.

Husa velká žije na rozsáhlém území Eurasie. Její rozšíření pozměnil člověk, protože to byl lovný druh. Hnízdí zejména v severní a východní Evropě a v Asii v rozmezí od Turecka až po Čínu. Většina populací je tažná, v Evropě žije 120 000 až 190 000 párů.