Chomutovskou knihovnu povede nový ředitel. Rada města jmenovala Bedřicha Fryče, který má dlouholeté manažerské zkušenosti. Z pozice ředitele Kulturního vzdělávacího a informačního zařízení devět let řídil takřka veškeré kulturní dění v Jirkově. V Chomutově chce pokračovat v přeměně knihovny tak, aby následovala moderní trendy.

Do výběrového řízení se přihlásilo deset uchazečů, posuzovala je devítičlenná komise složená ze zástupců politických stran a hnutí. „V komisi nebyli žádní odborníci na knihovnictví, protože jsme hledali manažera, to byl hlavní záměr,“ okomentoval druhý náměstek primátora Milan Märc (Nový sever). „Bylo dobře, že v ní byla zastoupena koalice i opozice. Na první pohled sice komise vypadala strašidelně, všichni se ale shodli na nejvhodnějším kandidátovi,“ dodal.

Podle Märce, který má ve své gesci oblast kultury, vítězný kandidát přesvědčil hned v několika směrech. „Bylo to jeho vystupováním, životopisem, bohatými zkušenostmi z pořádání kulturních a společenských akcí, ale navíc i charitativních, které považuji za důležité,“ podotkl náměstek. „Ve své koncepci má věci, s nimiž se ztotožňuji. Jako důležité vidím, aby knihovna pokračovala v tom, co dělala dosavadní ředitelka. Aby nešlo jen o půjčování knih, ale aby byla komunitním a kulturním centrem pro širokou věkovou skupinu od dětí po seniory,“ zdůraznil.

Bedřich Fryč.Zdroj: Deník / Redakce

Nový ředitel knihovny Beřich Fryč

Pro Fryče hlasovalo osm z devíti členů komise, jejich doporučení vyslyšeli téměř všichni radní a nového ředitele jmenovali s účinností od 1. ledna.

Bedřich Fryč vystřídá Andreu Löblovou, která byla ředitelkou necelé dva roky a odešla na vlastní žádost v září. Vystudoval obor učitelství pro první stupeň základní školy na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Zkušenosti má s pořádáním kulturních produkcí, výstav, školení, veletrhů a přehlídek. V Jirkově organizoval charitativní Běh Terryho Foxe, vytvořil dramaturgický plán a koncepci multižánrového festivalu Kludského zahrada a Jirkovského benefičního adventu, který má už třináctiletou tradici. Je členem správní rady Nadačního fondu Cesta proti bolesti a organizátorem doprovodných kulturních aktivit k tomuto charitativnímu projektu.

Odcházející ředitelka knihovny Andrea Löblová.
Chomutov hledá náhradu za šéfku knihovny. Andrea Löblová odchází

Vedení organizace tak pro něj nebude novou výzvou, ale zúročením zkušeností. „Těší mě, že je budu moct využít, a stejně tak se těším na spolupráci se školami, domem dětí a mládeže, ale i dalšími organizacemi a spolky, kterou vidím jako důležitou,“ uvedl Bedřich Fryč.

Plány s kostelem sv. Ignáce

Chomutovská knihovna každoročně pořádá stovky besed, přednášek a dalších akcí, navíc k ní náleží i galerie Špejchar, Lurago, městská věž a také kostel sv. Ignáce. „Pro zvýšení jejich atraktivity navrhuji zpracovat restaurátorský záměr obnovy nástěnných maleb v kostele sv. Ignáce (v kapli Božího hrobu) a zpřístupnit jeho podzemní prostory. A v městské věži, která je typickým turistickým cílem, vytvořit novou atraktivní expozici, která by návštěvníky vtáhla do historie města,“ uvedl Fryč.

Chomutovská knihovna je v historické budově v centru, volá ale po obnově. Ve špatném stavu je kanalizace, elektrické rozvody, vyměnit potřebují okna. Náměstek Märc se tak netají tím, že by byl do budoucna řešením přesun knihovny. Z jeho pohledu by to mohlo být do bývalých městských lázní.

Biblibobox.
Knihovna v Chomutově pořídila větší bibliobox