Omezit nemocniční péči a uspořit za cenu zrušených lůžek a v některých případech i oddělení. To je záměrem zdravotních pojišťoven a ministerstva zdravotnictví, které ustanovily kritéria, za kterých budou s nemocnicemi podepsány nové smlouvy platné od ledna 2013. Které zařízení se nepodvolí, smlouvu nedostane.

Pojišťovny zveřejnily v pondělí seznam nemocnic, s nimiž došly k dohodě. Chomutovská ani kadaňská mezi nimi zatím není a jejich vedení netuší, co vše bude potřeba změnit, aby na smlouvu dosáhly.

„Zatím jsme se se zástupci zdravotních pojišťoven bavili o redukci ortopedie, takže připravujeme podklady, jak by to mohlo vypadat. Záleží na pokračujících jednáních," uvedl ředitel Nemocnice Kadaň Josef Mašek. „Víme ale, že se průběžně mění pravidla, a tak jsme čekali konkrétní výstupy, které jsme měli dostat v písemné podobě do 30. června. Nic ale nemáme a ani se s námi nikdo nebaví, takže momentálně čerpám jen z novin," dodal ředitel.

Už i červnový termín byl podle něj pro jasné určení pravidel hraniční, protože by bylo v případě změn nutné včas rozvázat pracovní smlouvy a připravit se také v dalších směrech.

Krajská zdravotní a. s., která spravuje chomutovskou nemocnici zatím otázku, která oddělení mohou být ohrožena, odmítla. „V nedávné době jsme na restrukturalizaci poskytování zdravotní péče pracovali. Práce jsme ale zastavili pro nejasnost požadavků plátců zdravotní péče a ministerstva zdravotnictví," sdělil jen v obecnější rovině tiskový mluvčí Jiří Vondra.

Krajská zdravotní prý bude usilovat o zahájení jednání se zdravotními pojišťovnami. „Zásadní stanovisko k případným změnám ale musí nejprve odsouhlasit jediný vlastník společnosti Ústecký kraj, jako garant zdravotní péče pro vymezenou oblast," doplnil Vondra.

Pojišťovny při podepisování smluv údajně vycházejí z materiálu, který navrhuje jaká má být erudice lékařů, kolik musí být ročně provedeno určitých operací a pro jak velkou spádovou oblast.