Podle vedení města si zapříčinili zvýšení poplatku sami Chomutováci. „Náklady za svoz odpadu jsou určovány z velké části lidmi,“ řekl doslova náměstek primátorky Jan Řehák. Jen za likvidaci černých skládek totiž letos město zaplatilo tři a půl milionu korun.

V Chomutově je přitom možnost odevzdávat směsný odpad na sběrné dvory zcela zdarma. „Přiznám se, že nechápu, že lidé naloží odpad na vozítko a odvezou ho kamsi, když jej můžou zrovna tak odvézt na sběrný dvůr,“ říká nevěřícně náměstek.

Město kvůli těmto lidem doplácí ročně miliony na likvidaci takto zbytečně vzniklých černých skládek. „Když nikdo nenahlásí viníka, zakladatele skládky, musí se to vyšetřit,“ informuje náměstkyně primátorky Jana Vaňhová. „Pátrání po pachateli samozřejmě stojí peníze. Připravují tak město o rozpočet, který by se mohl použít k jiným účelům,“ apeluje na Chomutováky Vaňhová.

Město určuje výši poplatku vždy podle skutečných nákladů z předcházejícícho roku. Poplatek se kládá ze dvou částí. První část představují náklady obce na jednoho obyvatele ve výši dvě stě padesát korun. Ty zahrnují skládkové, třídění, likvidaci nebezpečného odpadu, velkoobjemového odpadu, vánočního odpadu, černých skládek a náklady magistrátu na zajištění agendy správy poplatky za komunální odpad. Druhá část představuje skutečné náklady na sběr a svoz netříděného směsného komunálního odpadu.

V letošním roce město dotuje svoz komunálního odpadu každému občanovi města částkou sto devadesát pět korun. Za všechny své obyvatele tak zaplatí devět a tři čtvrtě milionu korun.

Přestože Chomutov navýšil poplatek za svoz odpadů, není zdaleka nejdražším městem v okrese. Kromě Kadaně se zvedají poplatky o nějakou korunu všude. Klášterec má dokonce nejvyšší možný poplatek. Uvažuje proto o možnosti, platit jej pololetně. Chomutov tak zůstává nadále o zhruba sedmdesát korun levnější něž okolní města (viz infobox).

Podle vedení města lze však do budoucna částku opět snížit. Podobně už Chomutov motivoval občany k lešpímu třídění. „Je to výchovou,“ říká jednoznačně Vaňhová. „Je vidět, že propagace v třídění je veliká. Už se to prosadilo i do celých rodin,“ konstatuje. „Ovšem například při různých rekonstrukcích a při vynášení větších odpadů jsou ještě velké rezervy. Tam je zapotřebí represe,“ dodává.

Výše poplatků ve městech 2008 - 2009

Chomutov 426– 440 korun
Jirkov 498– 500 korun
Kadaň 497– 497 korun
Klášterec nad Ohří 500– 500 korun