Tím nejčastějším nádorovým onemocněním, které odhalí v chomutovské nemocnici, je nádor prsu. Jen za loňský rok přišlo na vyšetření na čtrnáct tisíc žen. A přibude jich. Díky rozšíření centra bude možné provést téměř o třetinu více vyšetření.

Chomutovské mamografické centrum nově přestěhovali do upravených, trojnásobně větších prostor při radiodiagnostickém oddělení. Po rekonstrukci, doplnění o novou snímkovnu a dovybavení druhým moderním mamografem, je nejnovějším a nejmodernějším centrem v Ústeckém kraji. Využívat ho bude ještě více žen.

Loni 14 tisíc vyšetření

„V současné době v našem centru evidujeme okolo pětatřiceti tisíc pacientek, které chodí opakovaně na vyšetření. V loňském roce jsme jich provedli zhruba čtrnáct tisíc,“ nastínila primářka radiodiagnostického oddělení Dagmar Kollertová s tím, že po rozšíření centra očekává nárůst. „V průběhu jednoho roku až na dvacet tisíc vyšetření,“ odhaduje primářka.

Ilustrační foto.
Podivná zakázka? Policii zajímá drahý přístroj Krajské zdravotní

Chomutovské mamodiagnostické centrum slouží pacientkám z jihozápadní části Ústeckého kraje. Za posledních dvanáct let vzrostl počet vyšetření na šestinásobek.

Právě narůstající počty provedených vyšetření a nevyhovující zázemí, kdy se centrum krčilo na malém prostoru ve druhém podlaží budovy, si říkaly o zásadní řešení.

Hezčí čekárna díky Pirátům

Kromě přestěhování do zrekonstruovaných prostor a dovybavení má centrum také větší čekárnu. I ta je moderně vybavená, a to díky hokejovým Pirátům. Na stěnách jsou zavěšené televize a pacientky budou mít pohodlí na sedmi lavičkách. Stěny zdobí fotografie z utkání, které Piráti odehráli ve speciálních doktorských dresech, z jejichž aukce pak bylo možné vybavení pořídit.

„Jsme rádi, že jsme mohli pomoct zvelebit prostředí pro pacientky, které se tu nyní budou cítit ještě o něco komfortněji,“ uvedl obchodní ředitel Pirátů Stanislav Mikšovic při předávání vybavení.

Ilustrační foto.
V kraji chybí stovky zdravotních sestřiček. Nemocnice koukají po Ukrajinkách

Stavební úpravy mamodiagnostického centra a nákup mamografu vyšly Krajskou zdravotní, pod kterou chomutovská nemocnice spadá, na více než 12 milionů korun. Ústecký kraj přispěl 6 miliony a téměř 3 miliony společnost získala díky dotaci ministerstva zdravotnictví.