Nejdříve to bylo jen zbožné přání rodičů batolat, teď už je to skutečnost. V Chomutově vzniknou nové jesle s větším počtem míst a prodlouženou otevírací dobou. Město totiž získalo dotaci, bez níž by vybudování nových jeslí nebylo možné.

„Dost se nám tím ulevilo. A nejen nám," okomentovala Alena Tölgová, ředitelka Sociálních Služeb Chomutov. Právě pod ty spadají současné jesle na sídlišti Písečná. Vejde se do nich ale jen patnáct dětí, zatímco další dvacítka mrňat figuruje pouze jmenovitě v pořadníku.

Psali jsme: Chomutov chce nové jesle. S více místy

Rodiče, zvláště matky, které se chtějí vrátit do práce dříve, než ve třech letech dítěte, tak v Chomutově mají jen omezené možnosti, kam dítko umístit. Vybrat si mohou mezi soukromými zařízeními, která jsou drahá, nebo zkusit štěstí v klasické školce. Nově lze totiž do školky přihlašovat i dvouleté děti, pokud jsou dost zralé a školka pro ně má místo. „Jenže si neumím naší Štěpánku představit mezi tříletými mazáky," poznamenala Jitka Kameníková z Chomutova. „Víc by se mi líbilo, kdyby mohla chodit do jeslí se stejně starými dětmi a přitom jsme za to nemuseli platit tisíce korun, jako to bývá v soukromých školkách," doplnila matka, které se do chomutovských jeslí dcerku umístit nepodařilo. Nakonec malou vozí na hlídání k babičce.

Nové jesle na Kamenné

Nové jesle vzniknou díky přestavbě bývalé policejní služebny na Kamenné, kde ještě před tím bývala i školka. Provozovány budou jako dětská skupina. „Půjde o dvě skupiny pro děti od jednoho do tří let. V jedné budou zdravé děti a v té druhé děti s handicapem," přiblížila ředitelka.

Přestěhují se tam batolata ze staré adresy a navíc bude možné přijmout i další. Celková kapacita nových jeslí bude 37 míst, takže by měla stačit pro všechny. Děti by tam mohly nastoupit už v příštím roce.

Celkem patnáct milionů korun

Letos začne rekonstrukce bývalé služebny, která chátrá už několik let. Zahrada zarostlá plevelem se promění v příjemné místo s řadou dětských atrakcí.
Celkové náklady město odhaduje na 15 milionů korun. „Dotace pokryje devadesát procent nákladů," informoval tiskový mluvčí magistrátu Jan Rödling s tím, že skutečné náklady vzejdou až z výběrového řízení.

Otevřeno "od nevidím do nevidím" Podle plánu by jesle mohly být otevřené od 5.30 hodin do 18.30, aby bylo vyhověno pracujícím rodičům, kteří jsou pod neustálým časovým tlakem. Tato otevírací doba měla být zavedena už nyní v současných jeslích na Písečné. „Když jsme ale oslovili rodiče, kteří nám tam vodí děti, kupodivu nikdo neměl zájem, takže nemělo cenu to zavádět," vysvětlila ředitelka Alena Tölgová. Téma širší provozní doby znovu otevře až v nové budově jeslí.