Volně přístupné informace podle mluvčí radnice Šárky Schönové dokládají dlouhodobou strategii otevřenosti radnice. „Chceme touto formou zpřístupnit informace občanům, kteří se o chod města zajímají. Přestože nám to zákon neukládá, šetříme tím veřejnosti cestu za informacemi, o které by mohli lidé individuálně žádat," uvedl chomutovský primátor Jan Mareš. Smlouvy města s dodavateli, nájemci, kupujícími a dalšími jsou umístěné v záložce magistrát, odbor ekonomiky. Aby však magistrát neporušil zákon, jsou citlivé osobní údaje ve smlouvách začerněny.

Opozice ale euforii vedení města mírní. „Iniciativa Nechceme žít v Palermu tento krok města vítá. V chomutovském podání je ale pokus o transparentnost dosti rozpačitý, podobně jako v případě rozklikávacího rozpočtu, v němž se nedoklikáte k podrobným informacím, řekla Chomutovskému deníku mluvčí iniciativy Tereza Dvořáková.

Zveřejnění smluv uzavřených za posledních pár měsíců iniciativa podle Dvořákové nepovažuje za důkaz transparentní správy. „Pokud to město myslí vážně, zveřejní i smlouvy a dodatky uzavřené v posledních letech a hlavně by mělo zveřejnit smlouvy městských společností. Třeba společnosti Kultura a sport nebo Chomutovská bytová by si dle našich dosavadních zjištění zvýšenou veřejnou kontrolu určitě zasloužily," doplnila.

Chomutov přesto patří mezi několik málo měst, která ke zveřejňování smluv přistoupily. Občané tak nemusejí žádat o informace na magistrátu, ale mohou si je sami vyhledat.

Podobnou službu veřejnosti chystá i Děčín. Stále však jde o ojedinělé případy.

Podobná otevřenost institucí veřejnosti je spíše výjimečná. Přesto se o ní stále více hovoří, a to i v souvislosti s podzimními komunálními volbami. Podobnou transparentnost slibuje například hnutí PRO!Ústí, pokud u voličů uspěje a jeho zástupci usednou v zastupitelstvu.

S maximální transparentností počítají i v Děčíně, kde právě spustili novou aplikaci pro mobilní telefony, umožňující zaplatit poplatek za parkování či poslat dotaz na úřad. Vedení města chce na webu časem zpřístupnit uzavírané smlouvy, a to i takové, které nepodléhají režimu veřejných zakázek. „Pracujeme na tom, připravujeme vhodný software," řekla mluvčí města Markéta Lakomá.

Jedním z průkopníků otevřenosti jsou Semily v Libereckém kraji. Město už v roce 2008 získalo 1. cenu v kategorii Otevřeno za zveřejňování veškerých podkladů, dokumentů a smluv u veřejných zakázek nad 30 tisíc korun. Od srpna 2012 město na svých webových stránkách uvádí také všechny objednávky, faktury a smlouvy včetně dodatků vystavené jednotlivými odbory městského úřadu i města jako samostatného právního subjektu.

Nominace do soutěže, kterou organizace Otevřená společnost pořádá v kategoriích Otevřeno a Zavřeno letos už podvanácté, podává veřejnost. Uzávěrka nominací je 31. srpna. V minulém roce mezi 26 nominovanými subjekty nebyl ani jeden z Ústeckého kraje.