Chomutovské soukromé gymnázium, které má v Chomutově již dvacetiletou tradici, se stěhuje do Jirkova. To vše kvůli vysokému nájmu.

„Stěhujeme se kvůli ekonomickým důvodům. Naše budova přešla z majetku města pod Chomutovskou bytovou, což znamenalo zvýšení nájmu," vysvětluje ředitel školy Pavel Cibulka. Dalším neméně podstatným důvodem je to, že ředitel školy je již v důchodovém věku a chystá se odejít do důchodu.
Vedení školy uvažovalo i o jiných variantách. „Chtěli jsme se spojit s Akademií Jana Amose Komenského, která sídli hned vedle soukromého gymnázia. To nám ale nepovolili," nastiňuje Cibulka. „Uvažovali jsme také o úplné likvidaci školy," svěřuje se Cibulka.

Škola naštěstí nekončí a nebude se stěhovat příliš daleko. Z Chomutova se přestěhuje do sousedního Jirkova do Mostecké ulice. „Město zájem gymnázia vítá, jednak se sníží náklady na údržbu budovy a jednak by se tak podařilo naplnit dlouhodobé úsilí současného vedení města o zřízení střední školy v Jirkově," informoval tiskový mluvčí Jirkova Luboš Mizun. Proto vyšel Jirkov žádosti vstříc a nyní se dělají kroky potřebné k tomu, aby škola mohla bezproblémově zahájit provoz od nového školního roku.

Název zůstává


Paradoxem bude to, že alespoň následující školní rok ponese škola stále své jméno. Přestože budou studenti dojíždět do Jirkova, budou se i nadále vzdělávat v Chomutovském soukromém gymnáziu.


Stěhování už podruhé


Sem budou chodit studenti Chomutovského soukromého gymnázia od letošního září. Do budovy v Mostecké ulici v Jirkově. Chomutovské soukromé gymnázium se během svoji dvacetileté působnosti stěhuje již podruhé. Původně sídlila škola na Husově náměstí v Chomutově, kde je nyní část magistrátu. Odsud se přestěhovala do bývalé základní školy praktické ve Školní ulici, odkud se po deseti letech bude opět stěhovat do Jirkova. „Stává se z toho už taková tradice," komentoval stěhování Cibulka.

Nyní bude škola obývat část budovy v Mostecké ulici s číslem popisným 309. Objekt, v němž sídlila základní škola praktická, která se předloni sloučila se základní školou v Krušnohorské ulici a zároveň se tam přestěhovala. První rok bude využívat jen patro. Přízemí se bude zatím ještě upravovat. Budou zde tři třídy pro denní a dvě třídy pro dálkové studium, odborná učebna, sborovny a kancelář.

Umístění školy by podle ředitele školy nemělo mít vliv na zájem studentů o školu. Letos se sice nestihl otevřít první ročník, to se však má v dalších letech napravit. „Studenti k nám dojíždějí ze sídlišť. Je tedy jedno, jestli mají jezdit k centru Chomutova nebo do Jirkova," dodává.