Chomutovští zastupitelé na svém posledním zasedání rozhodli o podpoře vrcholového sportu ve městě. Osmi vybraným sportovním organizacím rozdělí 16 milionů korun, v dalších třech letech jim navíc přísun dalších peněz zaručí memorandum. Osmička klubů slaví, získává totiž více jistoty a klidu na práci se sportovci. Kritikům však vadí, že největší díl město ukrojilo Pirátům.

Finanční dar má být systémovou podporou vybraných sportovních klubů: „Jedná se o ty, které zastřešují vrcholové sportovce, jež svými výkony dosahují na prestižní ocenění a vychovávají řadu vynikajících sportovců reprezentační, evropské i světové úrovně,“ nastínil mluvčí chomutovského magistrátu Tomáš Branda. „V neposlední řadě též pozitivně propagují a reprezentují město,“ doplnil.

Podpora pro úspěšné

Tuto podporu město uděluje historicky poprvé. Dosud podporovalo především mládež, tentokrát jde o seniorský sport. Smyslem je, aby mladí odchovanci neodcházeli do jiných měst, ale zůstávali i v navazujících soutěžích dospělých. „Moje srdce sporťáka plesá. Máme naději, že Chomutov bude vnímán jako sportovní město a že mladí sportovci nebudou odcházet jinam,“ těší předsedu TJ Slavie Chomutov Radka Šilhana. Mezi jeho esa patří plavkyně Simona Baumrtová, ale i mladý pokračovatel znakařské tradice Tomáš Franta.

Plavci v uplynulém roce hospodařili s rozpočtem 2,3 milionu korun a díky nově schválenému finančnímu daru získají 250 tisíc. Co to pro ně znamená? „Že až pojedeme na mistrovství ČR do Plzně, nepojedou tam plavci v den konání, ale dříve, protože budeme mít na to, abychom jim zaplatili ubytování. Také to znamená, že když bude třeba, aby Simona a Tomáš deset dní trénovali v padesátimetrovém bazénu, nebudeme mít problém ho zaplatit,“ doplnil.

Maskot Pirátů Chomutov. Ilustrační foto
Další ústupek Pirátům: Dluh vůči Chomutovu budou splácet deset let

Na méně napnutý rozpočet se těší i basketbalisté. „Když se hraje extraliga, jezdíme do Brna, Ostravy a dalších měst osobními auty a připlácíme rodičům na benzin. Teď si budeme moct dovolit objednat třeba mikrobus,“ nastínil jednatel klubu BK Levharti Chomutov Petr Drobný. „Také můžeme přilepšit trenérům, kteří to dělají odpoledne po práci,“ doplnil.

Kdo získá jakou podporu?Ilustrační fotoZdroj: Deník/Miroslav KucejPiráti Chomutov    12 500 000 Kč
FC Chomutov    750 000 Kč
BK Levharti Chomutov    1 000 000 Kč
Florbal Chomutov    750 000 Kč
TJ Slávie Chomutov    250 000 Kč
Sportclub 80 Chomutov   250 000 Kč
TJ VTŽ Chomutov   250 000 Kč
Czech Wrestling Chomutov   250 000 Kč

Největší díl finančního daru půjde extraligovým Pirátům, a to 12,5 milionu korun, což podle generálního ředitele Karla Adamíka představuje zhruba desetinu jejich ročního rozpočtu. V porovnání s ostatními sporty se jedná o finančně nejnáročnější sport, současně dělají Piráti velkou reklamu městu.

Zastupitel: raději investujte do škol

Opozice ale kritizuje, že je to příliš. „Piráti jsou velká skupina a hokej má ve městě velkou tradici, nemůže to být ale jediná priorita, kterou město má,“ namítl zastupitel z opozičního hnutí PRO Chomutov Marian Bystroň. „Podpora vrcholového sportu není veřejný zájem a pokud má město volné prostředky, má je investovat do podpory škol včetně výrazného navýšení částky na udržení bakalářského studia na průmyslové škole,“ shrnul postoj zastupitelského klubu k memorandu.

K uzavření smluv mezi městem a kluby má dojít na přelomu listopadu a prosince a krátce poté budou vyplaceny i peníze. V následujících letech bude program otevřený i pro další sportovní organizace které prokážou, že dosahují vynikajících výsledků na vrcholové úrovni.