Upozorňujeme, že záběry ve fotogalerii a videu nemusí být vhodné pro citlivější osoby.

„Pila, vrtačka, kladivo. Vytahujeme dráty.“ Pokyny, které s přestávkami vycházejí od operačního stolu, zní, jako by šlo o práci v autodílně. Ve skutečnosti se týkají vysoce specializované operace drobného zápěstního kloubu, prováděné na ortopedickém oddělení chomutovské nemocnice. Prvního dubna tam otevřeli Centrum plánované chirurgie ruky a nohy. Pečovat bude o pacienty z Ústeckého kraje a širšího regionu.

Vznik centra posvětila společnost Krajská zdravotní, která zastřešuje sedm severočeských nemocnic a sdružuje pět ortopedických pracovišť. „V Chomutově se již několik let provádí vysoce specializované operační výkony z oblasti revmatochirurgie a rekonstrukčních výkonů na ruce a noze. Jedná se o operace od drobných zákroků až po rozsáhlé a složité výkony,“ vysvětlila mluvčí společnosti Jany Mrákotová, proč centrum vzniká právě v Chomutově.

Zdroj: Deník/Miroslava Šebestová

Centrum bude v rámci ortopedického pracoviště řešit široké spektrum výkonů u dospělých i dětských pacientů, přičemž umožní postupné navyšování některých specializovaných výkonů, rozšiřování jejich spektra a zavádění nových operačních technik. „V budoucnu by mohlo fungovat také jako specializované školící centrum pro chirurgii ruky a chirurgii nohy v rámci České republiky,“ nastínil primář ortopedického oddělení a iniciátor vzniku centra Jiří Jurča.

Podobná pracoviště jsou v Evropě běžnou součástí péče o ortopedické pacienty. V České republice jsou spíše světlou výjimkou. Hlavním hráčem je na tomto poli 1. ortopedická klinika Motol v Praze.

U příležitosti otevření nového centra ortopedové na operační sál vpustili novináře. Ovšem jen v omezeném počtu a za přísných hygienických podmínek. Primář se tam se svým týmem věnoval endoprotéze zápěstí. „Zápěstí je klíčem k ruce. Je zcela zásadní pro její fungování a endoprotéza je jednou z možností, jak zachovat nebo obnovit jeho pohyb, když je zničené,“ uvedl primář Jurča. Zápěstí a klouby na ruce stejně jako jinde mohou být poškozené vlivem revmatoidní artritidy, artrózy nebo například v důsledku poúrazových stavů.

Lékaři nahradili srdeční chlopeň Lubomíra Časára šetrnější metodou.
Pokrok na ústeckém Kardiocentru: Lékaři nahradili chlopeň šetrnější metodou

Možností řešení artroticky postiženého či destruovaného zápěstí je kompletní nebo limitovaná déza zápěstí. „Jedná se o standardní výkony prováděné na pracovištích věnujících se problematice ruky. V případě kompletní dézy sice pacient nemá bolesti, obnoví se mu úchop, zápěstí ale zůstane nehybné. Dochází tak ke ztrátě jemné motoriky,“ podotkl primář.

Když je možné zachovat pohyb, dávají v Chomutově přednost implantaci náhrad. „Současné implantáty mají výborné výsledky a jejich životnost se blíží náhradám endoprotézy kyčle nebo kolene,“ dodal primář. Implantát je stejně jako náhrady velkých kloubů ze slitiny drahých kovů, součástí je silikonová vložka.

Chomutovská ortopedie se věnuje široké škále výkonů, které zahrnují v rámci běžné péče operace a náhrady velkých kloubů. Díky specializaci na poli ruky a nohy dokáže provádět také složité rekonstrukční výkony a náhrady i drobných kloubů.