Vytvořit bezpečné prostředí pro rozvoj mladých lidí, které negativně ovlivňuje způsob života v jejich rodinách i nejbližším okolí. To je jedním z hlavních úkolů sociálního centra Kamínek v chomutovském sídlišti Kamenná, které ve čtvrtek zahájilo provoz. Kromě chlapců a děvčat ve věku od 15 do 26 let zde najdou zázemí a pomoc i rodiny s dětmi v tísnivé sociální situaci.

Veškeré sociální služby poskytují pracovníci centra zdarma. „Mladí lidé z Chomutova i blízkého okolí se mohou svěřit se svými problémy a trably, popovídat si s odborníky i se svými vrstevníky, pobavit se u her, sportu, muziky. Mohou také požádat o pomoc při vypracování úkolů do školy, ti starší potom s hledáním místa na trhu práce," řekl při příležitosti slavnostního otevření centra náměstek chomutovského primátora Martin Klouda. V nadsázce popřál vedení centra co nejméně klientů.

Provoz nízkoprahového zařízení pro mládež ve věku 15 až 26 let a sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi zajišťuje občanské sdružení Světlo Kadaň, které podalo nejlepší nabídku a s provozováním některých sociálních služeb v Chomutově má dlouhodobé zkušenosti.

Sociálně aktivizační služba je určena pro rodiny s dětmi, jejichž vývoj ohrožuje tíživá sociální situace, kterou rodiče nedokáží vlastními silami zvládnout. Pracovníci Kamínku jim pomohou při výchově a vzdělávání dětí, a to především ve skupinových činnostech. „Kromě poradenství včetně dluhového naši odborníci i zprostředkují jednání s úřady a pomohou při řešení krizových rodinných situací. Nabízíme také taneční a výtvarné kurzy či práci v dílnách. Zájemci se mohou přihlásit i do lekcí levného a výživného vaření," vyjmenovala vedoucí centra Jana Hronová.

Přípravy projektu vybudování sociálního centra v objektech dlouhodobě nevyužívaného areálu ústavu sociální péče začaly už před čtyřmi lety. V důsledku změn ve výzvě a v podmínkách získání dotace jej ale město muselo třikrát změnit. „Přestože celkové náklady nejsou až tak vysoké, zodpovědně mohu říci, že vzhledem k délce příprav je Kamínek jedním z nejnáročnějších projektů ve městě," zhodnotil okolnosti vzniku centra primátor Jan Mareš.

Práce včetně demolice nepotřebné části areálu začaly letos na jaře. Oprava si vyžádala 7,4 milionu korun, vybavení nábytkem a počítačovou technikou dalších 1,7 milionu korun. Náklady město uhradilo z dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj a ministerstva práce a sociálních věcí. Provoz centra až do května 2015 v celkové výši 6,1 milionu korun je zajištěn z příspěvku Evropského sociálního fondu.

Autor: Jan Foukal