Hromady sutin, ve kterých se uprostřed areálu chomutovské nemocnice pohybovala demoliční technika, před několika týdny zmizely. Z průchozího koridoru směr chirurgie už lze pozorovat jiný obrázek. Dělníci tam pracují na hrubé stavbě nového pavilonu emergency, jinak řečeno urgentního příjmu, kde se budou pacienti rozdělovat podle závažnosti aktuálního zdravotního stavu. Dostavba je plánovaná na konec příštího roku. Hrubou stavbu tam ale vyženou do výšky do letošního prosince, kdy také začne instalace rozvodů technického zařízení.

Rozsáhlý investiční projekt řídí společnost Krajská zdravotní, která spravuje sedm severočeských nemocnic včetně chomutovské, a je největším poskytovatelem nemocniční péče v České republice. Cena díla podle veřejné zakázky dosahuje 833 862 444 korun včetně daně z přidané hodnoty.

Nemocnice Kadaň
Chybějící lékaři? Nemocnice na severu je hledají mezi válečnými uprchlíky

V novém pavilonu bude pět ambulancí, rentgen, pět expektačních lůžek pro pacienty přivezené záchrankou a crash room pro pacienty, kteří vyžadují monitoraci a podporu vitálních funkcí. Součástí bude pět centrálních operačních sálů, centrální sterilizace, jednotka intenzivní péče s deseti lůžky a stejný počet lůžek dostane i anestezilogicko-resuscitační oddělení. Prostor bude také pro technické a administrativní zázemí.

„Novostavba je navržena jako samostatně stojící objekt, avšak s provozním a technickým propojením na stávající pavilon C včetně nadzemního spojovacího koridoru na stávající pavilon D,“ uvedl mluvčí Krajské zdravotní Ivo Chrástecký.

Investiční akce pokračuje s významnou podporou Ústeckého kraje. Částečně je financovaná z dotací z evropských zdrojů, a to částkou 150 milionů korun. „Pro zajištění vyrovnaného cash flow bude Krajská zdravotní využívat investiční úvěr od Komerční banky,“ doplnil mluvčí.

Roháč, který měřil od od konce krovek po špičky parohovitých kusadel 7 až 8 centimetrů, se usadil na fasádě jirkovského paneláku. Bylo to první červnový den v ulici Smetanovy sady.
Největší brouk Evropy je na Chomutovsku jako doma. Daří se mu v zooparku

Práce odstartovaly loni v říjnu. Společnost souběžně investuje do dalších severočeských nemocnic. Krajská nemocnice v Ústí nad Labem získá nový pavilon s operačními sály, odděleními JIP a standardními lůžkovými oddělením včetně umístění kardiochirurgie za 1,3 miliardy korun. Děčínská nemocnice bude mít podobně jako chomutovská nový pavilon s emergency, operačními sály, centrální sterilizací a jednotkou intenzivní péče za více než 784 milionů.

„Jsem rád, že stavby objektů, které jsou pro budoucnost nemocnic, respektive pro zajištění zdravotní péče pro obyvatele regionu v trvale vysokém standardu zásadní, pokračují podle harmonogramů,“ uvedl předseda představenstva Krajské zdravotní. „Věřím, že tomu bude i v dalších měsících až po ono očekávané trojité finále v závěru následujícího roku,“ doplnil. Jak zdůraznil, jedná se o dostavby, které jsou v historii rezortu severočeského zdravotnictví unikátní.