Jak sdělil mluvčí radnice Jan Rödling, město již podniklo právní kroky k ukončení smlouvy s dosavadním podnajímatelem, firmou CV Relax. V příštím týdnu by se podle něj měl areál vrátit pod město.

Primátor: Nechtěli jsme už čekat

Město se tak podle slov mluvčího snaží zachránit letošní sezónu na Kamencovém jezeře a areál zprovoznit. „Reálně hrozilo, že se Kamenčák neotevře. Proto jsme se rozhodli jednat," dodává k tomu primátor Daniel Černý.

Město si prý nechalo smlouvu s CV Relaxem posoudit od tří právníků. Původně se o ní totiž mluvilo jako o ´neprůstřelné´. "Nakonec jsme řešení našli. Vlastně poměrně jednoduché," naznačil Černý.

Jednoduchá právní finta

Jak Chomutovský deník zjistil, postup města je opravdu jednoduchý. A dokonce se vyhne přímému střetu s CV Relaxem. Jaká je to finta? Vlastníkem Kamencového jezera je město. To ho pronajímá Kultuře a sport a ta ho podnajímá CV Relaxu. A město se rozhodlo, že zruší zmíněnou nájemní smlouvu s Kulturou a sport. Městská firma tím pádem nebude moci Kamencové jezero podnajímat, protože už ho nebude mít od města v nájmu. Vše by mělo být datováno k pondělí 25. dubna. 

Podle právního zástupce CV Relaxu Daniela Voláka zatím žádné oficiální stanovisko firma nedostala. "Pokud by to byla pravda, jde o průhledný a účelový krok," řekl Chomutovskému deníku. "Můj klient si své povinnosti řádně plní, v areálu proinvestoval 41 milionů korun, které má město ve svých dokumentech zanesené. Nikdy nebyl upozorněn na to, že by nějakým způsobem své povinnosti porušil."

V pátek by se mělo vedení města a zástupci CV Relaxu ještě sejít. "I přes to, jaká bouře právních názorů se teď rozpoutala, chceme s městem konstruktivně jednat," dodal Volák.

Dohady před sezonou

Podle tvrzení města provozovatel areál nepřipravoval na novou sezónu, která má začít 1. května. Nezahájil prodej permanentek, nepronajímal kabiny a do médií prohlašoval, že nejspíše vůbec neotevře. Městu nebo městské organizaci však ani přes výzvu nesdělil, zda bude či nebude areál provozovat. Bylo velmi pravděpodobné, že by Kamencové jezero vůbec neotevřelo, proto se prý vedení města rozhodlo jednat.

Majitel CV Relaxu Zdeněk Fojtík naopak říká, že sezonu ohrozilo město, protože do areálu málo investovalo a tak se nedá provozovat. V pondělí dokonce firemní právník podal u soudu návrh na předběžné opatření, kde se domáhá opravy mol ze strany města. Velké molo je už od léta zavřené, malá jsou rovněž v havarijním stavu a podle statiků nebezpečné. "Nenecháme se vydírat městskou společností, která si neplní smluvní povinnosti a zanedbala svůj díl péče o areál a dovedla do havarijního stavu," uvedl CV Relax na svých stránkách.

"Sezonu chceme zahájit co nejdřív"

Koupaliště na Kamencovém jezeře chce po změně provozovat město samo. „Máme dost organizací, které to zvládnou. Zcela určitě nestihneme otevřít od 1. května, kdy začíná sezóna. Uděláme všechno proto, abychom zahájili provoz co nejdříve," dodal k tomu Černý.

Nebude to prý jednoduchý proces. Musí dojít k předání majetku, inventarizaci a mnoha dalším krokům. Primátor očekává, že CV Relax bude požadovat náhradu za proinvestované peníze. "Tomu se nebráníme. Máme odborný odhad a v případech, kde společnost opravdu zvýšila hodnotu majetku města, příslušnou částku vyplatíme," uvedl pro Chomutovský deník Černý.