Muzejníci chtějí expozici, která je pro výstavní prostory na radnici stěžejní, přeinstalovat k výročí 90 let od otevření muzea. To se bude slavit právě příští rok. „Aby to mělo smysl a mohli jsme do toho investovat i naše peníze, požádali jsme město o spolupráci při opravách sálů,“ dodal k tomu ředitel Oblastního muzea v Chomutově Stanislav Děd.

Zmíněných 850 tisíc půjde na opravu podlahy tří muzejních sálů včetně restaurování popraskaného středního sloupu. „Současná podlaha příliš neladí k plánované expozici. Dělali jsme sondy a podlahy jsou v různých částech sálů různé kvality a provedení,“ vysvětluje ředitel muzea. Zatímco někde je pod kobercem původní dřevěná podlaha, jinde jsou jako podklad jen stavební prkna.

Počítá se také s restaurováním a konzervací dvou pozdně gotických portálů v sále se sklípkovou klenbou, gotického lomeného portálu při vstupu na radniční dvoreček a renesančního desátkového portálu.

Oprava a doplnění staré dřevěné podlahy vyjde odhadem na půl milionu, restaurátorské práce na dalších 350 tisíc. Chomutov chce k tomu využít dotaci od Ministerstva kultury, které městu přidělilo 400 tisíc v rámci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Uvolnění zbylé částky z rozpočtu města, tedy 450 tisíc, už schválili i zastupitelé.