Na území Chomutova je třicet tři staveb, které město pravidelně sleduje. Třináct z nich každé tři měsíce. Jedna stavba je v tak havarijním stavu, že ji město zřejmě nechá zbourat. Ovšem za své.

Objekt je totiž soukromý, takže Chomutov nedosáhne na dotaci. A vlastníka nelze dohledat. Pokud město provede demolici na své náklady, může je pak vymáhat na majiteli, ale bývá to velký problém.

Demolice: Kamenná, Dukelská…?

O demolicích budov se začalo mluvit s vyhlášením nového dotačního programu ministerstva pro místní rozvoj. To chce přispívat na bourání vybydlených budov městům se sociálně vyloučenými lokalitami.

Chomutov mezi ně patří, ale možnosti dotace zřejmě letos nevyužije. „O dotace bychom se rádi ucházeli. Bude ovšem hodně záležet na podmínkách dotačního programu," řekl mluvčí města Jan Rödling. Nejvíce objektů ve špatném stavu je totiž v soukromém vlastnictví. A dotace má být vázána pouze na městské objekty.

Co se týče budov v Chomutově a okolí, nejhůř je na tom objekt na Hoře Svatého Šebestiána. Tady bude demolice nutná. Také se ale uvažuje například o částečné demolici nevyužívané školy na Kamenné, případně domu v Dukelské ulici. Není ale jisté, že by takové žádosti spadaly do dotačního programu. „Ze soukromých budov je ve špatném stavu například vyhořelý činžovní dům v zástavbě naproti nemocnici. Také Armabeton je hodně zanedbaný, ale teď má nového vlastníka, tak uvidíme," uvedl Rödling.

Když jsou domy nebezpečné…

Co se týče soukromých budov, stavební úřad vyzývá či nařizuje zabezpečovací práce u staveb, které jsou natolik zchátralé, že ohrožují život, zdraví či majetek. S ohledem na nebezpečí případných soudních sporů o úhradu nákladů stavební úřad pečlivě zvažuje rozsah těchto prací i nařízení samotné demolice.

Zatím statici v Chomutově nenavrhli odstranit žádnou stavbu celou, ale v několika případech její části.

Majitelé neplatí, město musí

Pro posouzení, zda bourat či nikoli, vyžaduje stavební úřad po majitelích posudek (statické posouzení stavby). V případech, kdy vlastník posudek nepředloží, nechá ho úřad na náklady města zhotovit.

Na základě posudku stavební úřad nejprve vlastníka k demolici či opravám vyzve a poté mu to případně nařídí.

Vlastníci za nesplnění zmíněných výzev dostávají pokuty a tak ve většině případů dochází k tomu, že vlastník stavbu prodá a nový majitel již stavbu opraví.

„Ovšem pokud není ani nařízení splněno, provedení prací stavební úřad nařídí provést některému stavebnímu podnikateli," doplnil mluvčí města Jan Rödling. Vystavenou fakturu zašle firma vlastníkovi a pokud ji neuhradí, dle zákona zaplatí fakturu město. „Zatím se nikdy nestalo, že by v takovém případě vlastník objektu fakturu zaplatil," dodal mluvčí.

Černá listina

Stavební úřad se snaží předcházet tomu, aby se stavba dostala až do havarijního stavu. Vede přehled neudržovaných staveb na území města a v případě, že se stav některé zhorší, jejího vlastníka vyzve ke zjednání nápravy.

Mezi roky 2005 2015 bylo vydáno osm nařízení odstranění staveb, převážně v bývalém areálu Válcoven trub. Tyto stavby vlastník odstranil. V jednom případě bylo nařízeno odstranění přístupové rampy městu, které bylo vlastníkem pozemků pod stavbou.