Je leden, ve skateparku na Kamenném vrchu ale skejťáci každý den zdolávají překážky a vylepšují triky. Kulicha nepotřebují. Když je zima, jezdí na minirampě ve správcovské budově. Vychytávce, díky níž je skatepark možné využívat po celý rok. Pořídil ji ze svého Luboš Kocourek, předseda místního spolku Northskateunion, který areál nyní spravuje.

Chomutovští radní mu s vírou, že skejťáci areál více oživí, v polovině listopadu při klepli pronájem. Od té doby se už pár věcí změnilo, protože se členové spolku pustili do práce a upravují areál bývalého letního kina podle svých představ.

Děravá střecha, oloupaná omítka = kupa práce

Minirampa ve správcovské budově je teď v zimě využívaná nejvíc. Špička bývá od tří do čtyř hodin, kdy se na ní střídá šest, sedm jezdců.„Je to barák, o který se osm let nikdo nestaral. Plochou střechou do něj teklo, takže jsem opravil, co šlo," uvedl pro představu Luboš Kocourek, který je povoláním stavební technik. Jenže to není zdaleka všechno. „Čeká nás spousta drobných oprav," dodal. Omítky jsou spadané, bude potřeba vyzdít, vyštukovat, vymalovat a opravit potřebují také rampy a překážky, na nichž už zapracoval čas.

S dalšími problémy doufá, že pomůže město. „Například s koupí kotle a radiátorů, protože v budově není žádné topení, takže se tam drží vlhko a zima," zmínil.

Město se návrhům na konkrétní investice nebrání. „V rozpočtu jsou při pravené peníze na úpravy v městských objektech," informoval tiskový mluvčí Jan Rödling s tím, že návrhy na větší investice musí posoudit odbor, komise a ve finále rozhodne rada města.

Triky na nových překážkách

Skejťáci už areál vylepšili o tři nové mobilní překážky: grindbox a dvě tyče na triky, které je možné umístit kamkoli. Například i do venkovního bazénu. Pro non-stop provoz bylo zásadní pořízení minirampy. „Bylo štěstí, že jsem ji sehnal, protože se nedá normálně koupit a v Česku je jich jen pár. Zajistil jsem ji od výrobce ze Šumavy, takže teď můžeme jezdit, i když venku sněží," těší Luboše Kocourka. Odvážlivci občas zkoušejí i jízdu ve venkovním bazénu, moc si jí ale nevychutnají. Sice je krytý střechou, jenže to v něm klouže kvůli navátému sněhu.

Dokud byl skatepark ve správě města, otevřený byl od dubna do října s výjimkou pondělků a čtvrtků. Teď je to každodenně od tří do osmi hodin, o víkendech dokonce od jedné. Vstupné zůstává na 40 korunách za den.

Výhledově by chomutovští skejťáci rádi pořádali dětské tábory a skateboardové kempy. Namísto jediné soutěže ve skateboardingu, která se tam dosud pořádala, by rádi rovnou čtyři. Všechny takové soutěže mají v podstatě celorepublikový charakter, protože je jich málo a sjíždějí se na ně jezdci z celé země. „V Chomutově máme jeden z nejlepších parků široko daleko, tak chceme, aby byl víc vidět. Chceme víc soutěží, víc překážek, víc srandy," prohlašuje šéf spolku Northskateunion.

Nejbližší srovnatelný skatepark je údajně v Praze a další od loňska v Ústí nad Labem. Ten chomutovský dělají výjimečným například betonové povrchy, které jsou tvrdé a hladké, takže narozdíl od asfaltových nezpomalují jízdu. Areál pravidelně využívá na čtyřicet skejťáků z Chomutovska.