Kadaňské nemocnici se podařilo přijmout několik lékařů z Ukrajiny a s několika dalšími jedná o nástupu. V době, kdy vládne hlad po lékařích i zdravotních sestrách, protože mnozí míří za prací na západ, zachraňuje situaci s pomocí specialistů z východu. Jedním z nich je i dětský lékař Vasyl Khodan, který pochází z Ukrajiny a na sever Čech přišel i se svou rodinou.

Dětský lékař Vasyl KhodanZdroj: archiv V. KhodanaProč jste šel za prací do Česka?
Pracoval jsem na Ukrajině ve dvou nemocnicích a přesto jsem nevydělal ani tolik peněz, aby stačily na bydlení, vzdělání dětí a jejich kroužky. Proto jsme se s manželkou rozhodli, že budeme nejméně pět let bydlet a pracovat v České republice. Vybral jsem si práci ve zdravotnictví v České republice, protože tu systém zdravotnictví funguje: lidé dostávají zdravotnickou péči a konečný výsledek je ten, že je život důchodců dlouhý a šťastný. Samozřejmě i tady jsou problémy ve zdravotnictví jako například nedostatek lékařů, sestřiček či dlouhá doba vyšetření v odborných ambulancích.

Nemocnice Kadaň.
Kadaňská nemocnice láká lékaře z Ukrajiny. A úspěšně

Jak dlouho tu pracujete?
Od listopadu 2015 do října loňského roku jsem pracoval na dětském oddělení žatecké nemocnice, nemohl jsem si ale zvyknout na spolupráci s týmem oddělení, což jsem řešil změnou zaměstnavatele. Od letošního června pracuji na dětském oddělení kadaňské nemocnice. Vybral jsem si práci v Kadani, protože je tu odborný tým, který má výbornou paní primářku a zkušené sestřičky.

Vasyl Khodan
- 33 let
- Vystudoval státní vysokou zdravotní školu ve městě Ivano-Frankivsk na Ukrajině, poté postgraduálně pediatrii a neonatologii
- Do roku 2015 pracoval na katedře pediatrie v Ivano-Frankivské státní vysoké zdravotní škole, kde napsal vědeckou práci a získal vědecký stupeň kandidáta věd ve zdravotnictví v oboru pediatrie

Jakou máte specializaci?
V dnešní době nemám v České republice žádnou uznanou specializaci ve zdravotnictví, protože Ukrajina nepatří do členstva Evropské unie, ale pracuji na tom, aby ministerstvo zdravotnictví ČR uznalo mou odbornou způsobilost. Na Ukrajině jsem získal specializaci v odboru pediatrie a neonatologie, jsem PhD v odboru pediatrie.

Mohl byste okomentovat podmínky, za kterých v Kadani pracujete? Jste spokojený?
S podmínkami v kadaňské nemocnici jsem velmi spokojený. Cítím se tu dobře díky skvělým vztahům, výborné spolupráci mezi členy zdravotnického týmu i kvalitnímu přístupu ke každému pacientovi a jejich rodinám. Platí tu, co nás učili: „Lékař, má léčit i slovem, ne jen léky“. Od města jsem také dostal pronájem bytu 2+1 a nemocnice nám pro mladší dcerku zajistila místo v mateřské školce. Pomáhají nám i v hledání práce pro manželku, která zatím není zaměstnaná, ale chce pracovat.

Předpokládáte, že byste tu zůstali nastálo?
Myslím, že ano. Kadaň se nám líbí, příroda je tu podobná jako v Hutschulskynu okresu Kosiv, ze kterého s manželkou pocházíme. Jsou tam podobné hory, řeka a les. Máme v plánu pronajmout si tu nebo koupit zahradu, pěstovat tam květiny, zeleninu a ovoce. Chtěli bychom koupit byt a šťastně tu žít v klidu, bez války i korupce.

Ilustrační foto.
Do Chomutova Čelakovskou ne! Ulici na čtvrt roku zavřou