Zaplněné centrální náměstí v Jirkově očekávají dnes organizátoři premiérové charitativní Cesty proti bolesti. Odpovídá tomu i zájem o trika s logem akce v moderním designu, jichž už pracovníci informačního centra prodali 180 kusů. Akce začíná v 15:00 hodin, její součástí bude bohatý doprovodný program.

„Všechny běžné velikosti jsou vyprodané. Zbylo nám posledních 70 trik v nadměrných velikostech. Vzhledem k velké poptávce si myslím, že akci na náměstí podpoří hodně lidí. Řada z nich se jistě zapojí i do běhu proti bolesti," uvedla Andrea Karlovská z jirkovské radnice.

Výtěžek z prodeje triček si rozdělí postižení chlapci z Jirkova: Matyáš Ulman a Zdeněk Růžička. Oba si splní své sny. Matyáš poletí do Paříže, Zdeněk si přeje elektrický vozík. Stěžejní finanční částku jim chce ale věnovat Milan Dzuriak, který je iniciátorem charitativní akce. Místní mladý sportovec je juniorským mistrem ČR ve skoku do výšky. Sportem žije, v posledních letech mu ale život komplikuje bolest. Lékaři mu totiž zjistili vrozenou vadu kyčlí, kvůli níž musí s vrcholovým sportem skončit. Milan se rozhodl poprat se s bolestí netradičním způsobem. Právě dnes odpoledne vyrazí z jirkovského náměstí dr E. Beneše na cyklistickou jízdu kolem České republiky, získané finanční příspěvky věnuje právě Matyášovi a Zdeňkovi, kteří jsou na tom zdravotně ještě hůř než on.

Kromě výtěžku z prodeje trik posílí charitativní sbírku i dobrovolné vstupné z koncertu, který se uskuteční před startem cyklojízdy. Dalším zdrojem financí pak bude zisk z prodeje perníčků ve tvaru kola.

„Po tom, co jsem musel se sportem skončit, jsem se cítil méněcenný. Pak jsem ale postupně zjistil, že tím můj život nekončí. Rozhodl jsem se ukázat i ostatním, že když je něco takového potká, neznamená to konec," vysvětlil svou motivaci sympatický mladík