Ochutnat pravou krušnohorskou vánočku, vyzvednout si „betýlko“, jak říkají skauti pracovně Betlémskému světlu, a poklonit se růžolícímu Ježíškovi v jesličkách. Než přijde čas rozbalit si dárky pod vánočním stromkem, mohou si Chomutované příjemně zkrátit čekání u řady půvabných akcí.

Poslední adventní neděle bude naplněná kouzelnou atmosférou a provoněná purpurou a perníčky v prostředí Krušnohorského muzea na Lesné. „Přiblížíme vám vánoční zvyky a obyčeje v té nejkrásnější podobě. Pro tuto adventní neděli budeme péct v naší peci originální krušnohorské vánočky, vánoční strnady a kapříky,“ slibují pořadatelé z horského areálu.

Příchozí budou mít možnost vyrobit si v rukodělných dílnách ozdoby z přírodních materiálů, vánoční dekorace a dále si prohlédnut krušnohorský betlém a peklo. Obojí v životní velikosti. Děti budou moct ozdobit vánoční stromek nadílkou pro lesní zvěř. Na prodej budou vánoční věnce, rozinky v rumu, medu a další vánoční předměty. Otevřeno bude od 13 do 16 hodin.

Adventní trhy na náměstí 1. máje v Chomutově
Svařené víno z vánočního tržiště v Chomutově pomáhá opuštěným psům

Vzpomínka na vojáky

V neděli ožije také vojenské muzeum Na Kočičáku, kde připomenou těžký úděl vojáků na frontách. „Zváni jsou všichni, kdo si chtějí v době vánočních svátků připomenout a uctít památku vojáků a lidí, kteří byli během válečných let sami bez rodin nebo se nikdy na Vánoce domů z války už nevrátili,“ lákají členové muzea.

Vánoce v zákopech začnou v 10 hodin a skončí v 15 hodin, součástí bude i zdobení stromečku.

Nejpozději v neděli si domácnosti mohou opatřit symbol klidu a míru, kterým je Betlémské světlo. Plamínek zažehnutý v místě narození Ježíše Krista putuje ve speciálním bezpečnostním obalu z Izraele do Lince, odkud se předává do 25 zemí světa. Češi si ho přebírají od Rakušanů.

Skauti dovezou Betlémské světlo

„Čeští skauti si pro něj jezdí do Vídně a odsud ho rozvážejí vlakem. Do Chomutova přijedou v sobotu, kdy si od nich naši skauti připálí petrolejky,“ nastínil Zbyněk Nejezchleba z chomutovského skautského střediska Český lev. „Pokaždé máme zálohy. I přesto se nám stalo, že jednu zvlášť větrnou zimu všechny čtyři petrolejky zhasly už cestou z nádraží,“ dodal Nejezchleba. Když světlo zhasne, vyhledají skauti své nejbližší kolegy, od kterých originální světlo převezmou.

Nemocnice Chomutov má babybox nové generace
Zázrak: Na babybox v chomutovské nemocnici přispěli místní i lidé z daleka

Pro Betlémské světlo si mohou lidé přijít na chomutovské náměstí v neděli 22. prosince od 16 do 18 hodin. Připraveno bude v podsadovém stanu. S sebou je potřeba si vzít vlastní svítilnu či aspoň svíčku. „Kdo si nic takového nepřinese, tomu věnujeme čajovou svíčku a kelímek, do které svíčku ukryje, aby ji nesfoukl vítr,“ nabízejí skauti.

Se světlem budou v neděli po městě putovat také dva Betlémské autobusy. Získat ho mohou i lidé v okolních městech a obcích. Například ve Vysoké Peci to bude v pondělí 23. prosince v 17 hodin v kapličce.

Poslední a nejvýpravnější akcí bývá tradičně živý betlém přímo na Štědrý den. Pořádají ho na zámku Červený Hrádek a také na chomutovském centrálním náměstí od 11 do 15 hodin. I v tento den si příchozí na místě dopřejí dobroty a svařák.

Nemocnice Chomutov. Ilustrační foto.
Parkování v areálu chomutovské nemocnice bude od Vánoc zdarma