Samec se vrací do Chomutova už dvanáctým rokem, jak má vysledováno ornitolog Petr Hora. Samice, která se původně vylíhla ve Francii, ale trvale zůstává v zooparku, protože tam i přes zimu nachází dostatek potravy.

„Stává se to stále častěji v České republice i Evropě, že čápi nutně neodlétají, pokud najdou zdroj potravy také přes zimu,” vysvětlil ornitolog. „Někteří zůstávají poblíž rybářských líhní, někde jsou vesnice, kde lidé čápy krmí. U nás se čápi přiživují s ostatními ptáky, zaplaťpánbůh to ale neučí svá mláďata, takže ta na zimu odlétají se samcem,” doplnil.

Obvykle tvoří hejno s odrostlými mláďaty ze Zaječic, kde je další čapí hnízdo.

Jakými trasami chomutovští čápi létají a kam, má ornitolog podrobně zmapováno. Trasy jsou podle jeho slov dvě, jedna přes Suezský průplav a druhá přes Gibraltarskou úžinu. „Ti naši létají přes Španělsko a Maroko do střední až jižní Afriky,” upřesnil Hora.

Stejnou cestu nejspíš volí i chomutovský samec, v jeho případě to ale bude teprve třeba ověřit. Zatím totiž není kroužkovaný. Letos má ale odborník v plánu ptáka odchytit, aby mohl označkovat také jeho. Díky ornitologickým kroužkům je možné podrobně zkoumat život divoce žijícího ptactva a objasňovat systém pravidelné ptačí migrace.