Příjezd do Března lemuje „les" dřevěných soch, které sochař stvořil z odumírajících stromů. Jedna z nich však už chybí. O víkendu ji kdosi odřezal ruční pilkou u a odnesl. Jednalo se o metr a půl vysokou spirálu, na jejíž špici seděla sova.

Pachatel tím způsobil škodu za šest tisíc korun a hrozí mu obvinění z krádeže a dva roky ve vězení, jak informovala policejní tisková mluvčí Marie Pivková.

V Březně nyní panuje velké rozčarování. „Jsem naprosto zklamaný," svěřil se starosta Března Zděnek Valenta. „Jako optimista jsem doufal, ,že sochy odolají. Dělali jsme to všechno pro radost dětí a rodičů, aby je pohled na ně pohladil. Pak přijede kdosi s pilkou a sochu si uřízne," líčí stále ještě nevěřícně.

Kterou zahradu zdobí?

Dosud obci zdobilo dvacet tři soch. Některé drobnější, které vznikly z pařezů, vykukují ze stráně. Představují houbu, hlavu s rozjařeným výrazem ve tváři, botu, či květinu. Vyšší, které dosahují metr a půl a více, jsou podél silnice. Na originální sochy, díky nimž bylo využito již nepotřebné dřevo z odumřelých stromů, které by jinak bylo nutné pokácet, se jezdili dívat lidé nejen z Chomutovska, ale také z mnoha dalších měst Česka.

Autorem je Zdeněk Vejražka z Otvic, kterého tvorba neživí, ale baví. I jeho krádež zaskočila. „Je mi to strašně líto, jsem naštvaný," zhodnotil. Rozhodně nedomnívá, že by chtěl pachatel využít dřevo na podpal. „Socha byla uříznutá pěkně rovně, takže to spíš vypadá, že ji někdo chtěl mít na zahradě, aniž by za ni platil, nebo ji prodat," domnívá se.

Stejný pohled sdílí i starosta. „Rád bych, aby se teď lidé dobře dívali, u koho ji uvidí za plotem a pomysleli si o něm své," přeje si.

Socha? Ne! Raději cedule

Je otázkou, co bude s torzem, které zbylo uprostřed řady soch. O jiné soše, která by ji měla nahradit, v obci zatím neuvažují. Spíše přemýšlejí, že tam zbytek nechají jako memento a připojí cedulku. „Možná tam dáme fotku, jak původně dílo vypadalo a napíšeme, ´tady stála socha, kterou ukradl darebák´," uvedl s určitou nadsázkou starosta Valenta.

V obci už nějaký čas počítají s tím, že pořídí kamerový systémem, který dohlédne nejen na sochy, ale také na to, jak ukázněně řidiči projíždějí obcí a pohyb lidí, kteří se do obce stahují za velkoobjemovým odpadem. Kamery budou nainstalované v nejbližších dnech.

V Březně se starají o zvelebení obce a oživení kulturního života v obci dlouhodobě. Před dvěma lety za to byla odměněna. Vyhrála krajské kolo soutěže Vesnice roku a loni tamní vývoj pochválil i prezident Václav Klaus, který do Března zavítal na své cestě Ústeckým krajem.

Do roku 1983 byla přitom na obec se zhruba 1300 obyvateli uvalena stavební uzávěra kvůli těžbě hnědého uhlí.