Všechno k tomu ale směřuje. Vedení města teď jedná s majitelem plochy a investorem. Řeší hlavně, co na místě vybudovat místo startovacích bytů. Projekt na nízkonákladové bydlení definitivně padl, investoři už by nestihli zažádat dotaci, s níž počítali.

Co tu tedy bude? Město zatím konkrétní být nechce. „V současnosti probíhají jednání s investorem o konkrétních návrzích využití pozemku," uvedla k tomu pouze mluvčí magistrátu Šárka Schönová.

Nejčastěji se mluví o parkovacích místech, dětském hřišti a lavičkách, jak to naznačil i primátor na setkání s občany. Každopádně chce vedení města návrhy projednat s petičním výborem. Ten na Březenecké vznikl na protest proti startovacím bytům a dnes slouží jako spojovací článek mezi magistrátem a lidmi ze sídliště.

Stejný směr naznačil i Václav Kordulík z firmy CASA CV, která měla původně stavět areál s malometrážními byty. „Bavíme se o parkovišti a nějakých prvcích v ´antivandal´ provedení. Mělo by to vyhovovat tomu, co tam chtějí místní," uvedl s tím, že jednání ještě nejsou u konce.

Princip bude zřejmě takový, že investor dohodnuté stavební úpravy provede a město poté odkoupí už vybudovanou parcelu. Otazník ještě zůstává nad tím, kolik to město bude stát. „O konkrétní ceně jsme ještě nejednali," uvedla mluvčí Schönová.

Podnikatelé, kteří do přípravy pozemku investovali už několik milionů, určitě nebudou chtít odejít s prázdnou. Na druhou stranu primátor již dříve naznačil, že se „nenechá vydírat jakoukoli cenou". Tak jako tak, konečné slovo o výkupu pozemků má vždy zastupitelstvo.