Do útrob Mikulovické brány s věží, která se tyčí nedaleko Mírového náměstí, bylo možno nahlédnout i v minulosti, avšak jen příležitostně při Mezinárodním dni památek, anebo při pořádání menších koncertů. Poté, co město nechalo opravit interiér brány s věží a upravit příkré schody u vstupu, ji návštěvníci budou moci poprvé obdivovat každý den.

Mikulovická brána

… je je jedinou dochovanou branou z obranného pásu hradeb chránících Kadaň, který vznikl ve druhé polovině 14. století. Při návštěvách jí projížděli mnozí čeští panovníci, mezi nimi i Karel IV. a Josef II. Jméno brány je odvozeno od obce Mikulovice, která stojí v jejím směru.

Prohlídky jsou určeny pro nejméně průměrně zdatné. Největším lákadlem bude bezesporu výhled ze čtvrtého patra, kde navíc budou moci návštěvníci srovnat dnešní podobu města s jejich historickým vzhledem v expozici starých pohlednic. „Cestu tam lidem zpříjemní také ukázky v každém z pater, které napoví, co vše tam bylo a jaký to mělo důvod," předeslal historik Městského muzea v Kadani Lukáš Gavenda.

V každém patře uvidí návštěvníci něco jiného. „V prvním jsou štěrbinovité střílny pro lučištníky a kromě jiného tam přijde fotografie gotické sochy Černé Matky Boží, jejíž originál je ve sbírkách Oblastního muzea v Chomutově, ale která kdysi stála v zamřížovaném výklenku v průjezdu Mikulovické brány," podotkl Gavenda.

V dalším patře bude k vidění dochovaná kladka, kterou se spouštěla a vytahovala mříž a s ní tam bude i ukázka možné podoby rumpálu. Ve třetím patře je místnost s nápadně velkým počtem okének, kde zřejmě kdysi přebývala sloužící posádka a ze strategicky položeného místa kontrolovala okolí. „Chceme tam mít zařízenou jizbu, aby vypadala, jakoby tam stráže byly a jen ji na chvíli opustily. Budou tam kuše a nábytek," doplnil historik.

Zájemci budou moci nahlédnout dokonce i do krovu, kam také vedou schody, a seznámit se v další expozici se stavebními dějinami věže.

Svatá brána s věží bude přístupná po celý červenec od 10 do 17 hodin, kdy bude navíc suplovat bílou radniční věž, která je kvůli prodloužené rekonstrukci zavřená. Jakmile bude v srpnu otevřena, prohlídky Mikulovické brány budou možné od 13 do 17 hodin. Konají se vždy v celou hodinu s průvodcem a v početně omezených skupinkách.

Vstupné pro dospělého je 30 korun, pro rodinu 70 Kč a lístky jsou k zakoupení v Galerii Josefa Lieslera na Mírovém náměstí.