Do fontány v Palackého ulici v Chomutově se vrátila bohyně smyslnosti, lásky a krásy. Pomocí lešení a kladky tam opravenou sochu Venuše nainstalovali restaurátoři. Ta zdobí centrum města již od roku 1974.

Ze svého piedestalu zmizela Venuše začátkem července a ihned se jí ujali restaurátoři Ivan Houska a Václav Kyselka mladší, který je synem autora této sochy. Více než tři měsíce se jí snažili vrátit její mládí a krásu. Té ji zbavil nejen zub času, ale také vandalové.

„Těžko určit přesně kdy, ale deformace vznikly zhruba v polovině devadesátých let, kdy pamětníci tvrdili, že už měla ohnutou hlavu. Z fotek z poloviny osmdesátých let je zřejmé, že byla ještě v původním stavu. Nejspíš tedy poškození pomohlo také nějaké vandalství a i to, že v soše nebyla armatura, která by ji lépe držela," přibližuje Václav Kyselka mladší.

Socha je navíc vyrobená ze slitiny olova a cínu, která je dnes velmi neobvyklým a velmi měkkým materiálem. Právě proto si také Venuše stále více lehala na svůj polštář.

Kromě hlavy sochy, byla tedy poškozena i podložka, na které socha ležela. Hlava při restaurování musela dokonce zcela pryč. „Oddělili jsme nejprve polštář a uřízli jsme i celou hlavu, abychom se mohli dostat dovnitř," přibližuje Ivan Houska s tím, že do sochy dali nerezovou ocelovou konstrukci, která vede do kolenou, prsou a hlavy.

Odtud pak přes nerezovou desku vedou trny do podložky. Teprve poté restaurátoři postupně formovali hlavu a polštář zpátky, tahem, vytloukáním do původních tvarů a dávali soše potřebnou patinu.

Opravy se podle koordinátora restaurování sochy Václava Kyselky povedly v maximální možné míře. Odrážejí původní podobu sochy minimálně z devadesáti pěti procent. Na výsledek restaurátorské práce by se měl podívat i sám autor. „ Tatínkovi je devadesát pět let a je na tom fyzicky dost špatně, hůř se pohybuje. Pokud by se to podařilo, až bude v létě tepleji, tak bych ho sem rád přivezl," říká Václav Kyselka mladší. Právě jeho maminka stála modelem, když se socha tvořila.

Oprava kovového odlitku, vážícího zhruba dvě stě padesát kilogramů, stála město 234 800 korun.