Odřená kolena a od bláta umazané nohavice vídáme na dětech čím dál méně. Pořádné „prolítnutí“ venku, stavění bunkrů a řádění na prolézačkách vytlačují souboje s virtuálními příšerami. V Kadani ale flintu do žita neházejí, pro děti si připravili závod plný záludných překážek, kterými by nepohrdli ani dospělí.

Děti se učily bezpečnosti na ulici.
FOTO: Rozhlédnout se a přejít. Děti se učily bezpečnosti na ulici

Překážkový závod nazvaný Monkey‘s run chystá úplně poprvé Dům dětí a mládeže Šuplík. Nahrazuje tak tradiční pochod, který zařízení v minulých letech pořádalo u příležitosti Dne Země. „Pochoďáky jsou už těžce přežité, takže musíme dostat děti na nohy jinak a nabídnout jim něco extrémnějšího,“ připomíná ředitel Šuplíku Jiří Štěrba.

Pořadatelé závodu se inspirovali stále populárnější adrenalinovou akcí Spartan Race, která účastníky jen zřídkakdy nepřivede na hranici úplného vyčerpání. „U nás to nebude tak tvrdé, ale děti zabrat dostanou. Chceme je vytáhnout z komfortní zóny a ukázat jim fyzickou dřinu, na kterou byla ještě generace jejich rodičů zvyklá,“ vysvětluje jeden z tvůrců závodu Martin Čížek.

Zvíře, které váží více než čtvrt tuny, dopravila do výběhu skupinka ošetřovatelů.
Losí návštěvu v zooparku ukončila uspávací střela

„Ze života dětí mizí spousta řádění a často se setkáváme i s tím, že nepřekonatelným adrenalinem je i přelezení dřevěného plotu,“ myslí si Čížek.

Na děti proto čeká prověrka svalů i vůle. Celý závod proběhne v běžeckém tempu, čeká na ně šplh, plazení se pod špagátem a překonávání rozličných překážek. „Určitě chystáme přeběhy pneumatik a sháníme i vrak auta, který by děti přelézaly. Tak snad se to podaří,“ prozrazuje ředitel Šuplíku Jiří Štěrba.

Pokud to terén a jeho úpravy dovolí, malí sportovci domů čistí neodejdou. „Chtěli bychom vytvořit mokrý úsek s bahnem. To prověří i jejich kuráž, protože vrhnout se do něčeho mokrého a kluzkého není zas tak úplně jednoduché,“ popisuje záludnost překážky Martin Čížek.

Ilustrační foto.
Na cyklostezku najíždějí sportovci před dostavbou, vyhání je ostraha

Opičí dráha moderní doby je vhodná pro děti od pěti do 13 let. Předchozí trénink není dobré podcenit, podle pořadatelů se ale na trať nemusejí bát ani úplní sportovní neználkové. „Hlavní je chuť hýbat se a protáhnout tělo,“ uzavírá ředitel Štěrba. Závod Monkey‘s run se koná v sobotu 21. dubna v parku na sídlišti Smetanovy Sady, a to od 9 hodin. Pro účast je nutná předchozí rezervace.