Nejkřiklavější příklad? Za posledních pět let dostali čtyři lidé z vedení městské policie mimořádné odměny ve výši 12 milionů korun. Mohli si to dovolit jen díky tomu, že rozpočet byl sestavovaný na více strážníků, než kolik jich ve skutečnosti sloužilo. Další? Koncem roku městská policie koupila čtyři skútry. Ty ale nejsou nikde k nalezení. Ještě? Zatímco pro výkon služby měli strážníci dvě ojetá auta s majákem, vedení mělo i pro své soukromé účely hned čtyři zánovní vozy. Nebo? Na spoustu zakázek nebyla vypisovaná výběrová řízení, chybějí objednávky, smlouvy, dostávaly je i firmy spřízněné příbuzensky se členy vedení.

Vít Šulc, ředitel městské policie, odstoupil ze své funkce.Tři lidé z managementu už z městské policie odešli. Jde o řediteleVíta Šulce (na snímku vpravo), jeho zástupce Petra Zálešáka a pověřeného ekonoma Miroslava Krále. "Odešli po vzájemné dohodě," uvedl současný náměstek primátora Marek Hrabáč. "Hlavní odpovědnost však padá na bývalého náměstka primátora Jana Řeháka, který byl velitelem městské policie. O stavu musel vědět a třeba nestandardní odměny podepisoval právě on."

Řehák se brání. "Odměny jsem uděloval podle odvedené práce a v rámci rozpočtu. A o nějakých přihrávaných zakázkách nevím," řekl Mladé frontě Dnes, jejíž redaktorka se mu dovolala jako první. Dalším novinářům už pak nezvedal telefon. 

Odměny? Pro pár vyvolených

Zastavme se u zmíněných milionových odměn. Důležité je totiž podotknout, že kdyby si management nevyplácel tak vysoké odměny, v ulicích mohlo být více strážníků. Městská policie měla totiž mzdové náklady v rozpočtu počítané na 74 zaměstnanců. Jenže jich bylo v průběhu let méně a méně, vloni dokonce o patnáct. Zbylou částku management neušetřil - rozdělili si je právě na nestandardních odměnách. "Odhaduji, že tak deset milionů z oněch dvanácti bylo vyplaceno neoprávněně," nechal se slyšet současný primátor Daniel Černý.

Spočítal navíc, že management si rozdělil 80 procent všech peněz, které byly u městské policie určené na odměny. Pro řadové strážníky tak zbylo dvacet. "V jednom případě to vyšlo tak, že dotyčný si za rok na odměnách vydělal rovný milion korun," dodal Černý. Roční rozpočet městské policie je přitom 45 milionů korun.

Rozdělování odměn vůbec fungovalo zvláštně. Vedení města dokonce mluví o tom, že bylo diskriminační a že "vyvolení" dostávali daleko vyšší prémie.  "Zatímco třeba jeden strážník dostal nějakou sumu, jiný dostal za stejnou práci i čtrnáckrát více. A zdůvodnění byla vždy poměrně plytká, nekonkrétní," dodal k tomu Hrabáč, který má městskou policii na starosti. 

Navíc se prý odměny násobily. "Člověk dostal odměnu za leden. Pak za čtvrtletí, kde byl opět zahrnut leden. Potom v pololetí, rovněž také za leden. No a pak odměnu celoroční. Takže za rok dostal odměnu za jeden měsíc hned čtyřikrát a zdůvodnění bylo vždy stejné," popisuje další praktiky náměstek.

Zakázky se dávaly i známým

Naprostý šlendrián prý panoval v tom, jak vedení městské policie nakupovalo materiál či služby. "Vypadá to, že bylo standardem nakupovat bez výběrových řízení, naprosto bez ohledu na směrnice," říká Marek Hrabáč. Případy se ale těžko odhalují, protože v dokumentech je chaos. "U spousty věcí jsme nedohledali smlouvy ani objednávky. Jen faktury. Přitom částky třeba za služby a vzdělávání jsou obří, v řádech milionů korun," doplnil náměstek.

Jednou ze zakázek, kde chybějí jakékoliv smlouvy, jsou "mediální služby". Strážníci mají svého mluvčího, přesto městské policie vyplatila půl milionu za externí mediální služby. Za co? Prý za správu webu a facebookových stránek. Přitom na obojím se víceméně jen aktualizují tiskové zprávy zpracované mluvčím.

Našel se prý i případ, kdy se zakázka "přihrála" známému. "V loňském roce městská policie nakoupila technické vybavení za 1,1 milionu od člověka, který byl v přímém příbuzenském vztahu s člověkem z vedení městské policie," potvrdil Marek Hrabáč. 

Chomutovští strážníci na elektroskútrech.Kde jsou skútry pro strážníky?

Skútry - další pikantnost. V minulých letech je měli strážníci pronajaté a pro službu se ukázaly jako užitečné. Tak koncem loňského roku městská policie koupila za 300 tisíc čtyři skútry. Jenže opět - bez objednávky, bez smlouvy. Ale co je horší - motorky nejsou nikde k nalezení. "Mají evidenční číslo i skladovou kartu, ale fyzicky jsme je prostě nikde nenašli," prozradil první náměstek. Podle starého vedení prý přišly stroje, které neměly homologaci, takže se u firmy zrovna reklamují. "To si budeme ještě ověřovat, ale nezdá se nám to. Je to šest měsíců, kdy se stroje platily, a nikde nejsou," dodal Hrabáč.

Chaos, nepořádek, šlendrián

Další nedostatky už jen bodově. Ne všechny byly součástí auditu, ale ilustrují neutěšené poměry na městské policii.

Docházkovou knihu si někteří vedli sami, takže ji mohli jakkoli dopisovat. A prý se našel případ, kdy kdosi zvládl v rámci standardní pracovní doby několik činností najednou a všechny placené zvlášť - svou službu strážníka, práci městského exekutora a školení pro externí firmu.

Knihy jízd se vedly nepořádně nebo vůbec, často se ani nezapínala GPS. A to přesto, že na to poukázal už dřívější audit před půl rokem.

Garáž, která byla určená pro servis vozidel, sloužila jako sklad soukromých věcí.

Čtyři firmy vyinkasovaly ročně za dodané služby a opravy 2,6 milionu korun, aniž by na městské policii byly uložené smlouvy, dodací listy, rozpisy prací, materiálů či odpracované hodiny.

U služebních aut dlouhodobě nefungují majáky. A nikdo to neřešil.

To všechno se dělo za stavu, kdy strážníci pracovali v malém počtu, se starým vybavením, jezdili ve dvou dosluhujících autech. Z toho jedno je v současné době v opravě. Lidé z vedení zatím pobírali tučné odměny a pro sebe měli čtyři civilní zánovní auta na leasing, které vyžívali i pro soukromé účely. Přitom nárok by na něj měl teoreticky jen ředitel.

Trestní oznámení, zabavení aut, posílení strážníků

Co s tím vším bude nové vedení radnice dělat? První kroky už mají za sebou.

Marek Hrabáč, první náměstek primátora a velitel městské policie.Tři z nadstandardně odměňovaných od městské policie odešli, čtvrtý byl zbaven nesmyslné funkce (vrchní velitel velitelů směn). Vedením městské policie byl pověřen jeden z velitelů směn, Jiří Vaníček. A v polovině května by mělo proběhnout výběrové řízení na nového ředitele.

Rozpočet pro městskou policii chce nová koalice zachovat. A za peníze ušetřené na odměnách navýšit počet strážníků. Mělo by jich přibýt do konce roku deset.

Auta, která užívalo vedení, Marek Hrabáč podle svých slov "zabavil". A bude řešit, jak je využít. Prioritou je přeměnit civilní vozy na služební. Na jedno (ředitelskou Škodu Yeti) už se shánějí polepy, ostatní by se musela vyměnit, protože nejsou vhodná pro terénní práci strážníků. Některé se možná využije v rámci jiné organizace. "Třeba lidé ze Sociálních služeb jezdí za svými klienty městskou hromadnou dopravou a my tu máme auta, která sloužila pro soukromé pojížďky lidí z ´horního patra´," naznačuje náměstek (na snímku vpravo).

A kdo za to ponese odpovědnost? "Trestní oznámení určitě podáme. Po tom, co jsme zjistili, ho snad ani nemůžeme nepodat," slibuje primátor Černý. Jen teď budou s právníky probírat dokumenty, důkazy a pilovat, na koho a za co by mělo trestní oznámení směřovat. Dá se ale předpokládat, že mířit bude spíše na politiky než management městské policie. "Přijímat odměny trestné není. Ale je otázka, jestli první náměstek a případně i primátor hospodárně nakládali se svěřenými prostředky," dodal.

Strážníci byli nespokojení už dřív

Audit nechalo u městské policie provést nové vedení radnice, běžel od začátku března. "Už předtím jsme měli indicie, že uvnitř městské policie nefunguje vše, jak má," prozradil nynější primátor Daniel Černý. Ještě před volbami se na opozici obrátilo několik strážníků, kteří byli s praktikami v organizaci nespokojení. Audit byl zaměřený přímo na oblasti, ve kterých nová koalice tušila vážné prohřešky.

Strážnící prý dokonce měli podat na své vedení trestní oznámení. Policie ale podle své mluvčí Marie Pivkové prověřuje pouze jistý anonym. 

Ještě předtím ale dali strážníci najevo svou nespokojenost i u svého vedení, konkrétně u ředitele. "Je to tak. Odpovědi byly ale vyhýbavé nebo žádné. A nic se nezměnilo," podotýká Jiří Vaníček (rozhovor s ním najdete ZDE).